Gubics Flórián: Biztosság

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Küzdött. Ott ült felette, és törte a fejét megállíthatatlanul, hogy “ha innen egy kicsit, és ezt amoda igazítanánk, de ha mégis inkább ez lenne, de amaz mégse kell”.
Ezt csinálta minden szombat este a holdfény alatt az öreg tölgy csonkjánál. Számolta az idejét. Visszaszámolt mennyi van még hátra belőle, és ezt mire is kellene fordítani. Ahogy nekilátott már kezdhette is az egészet elölről, hiszen ami ideje még hátra volt, abból már el is telt az, amit annak végig gondolására szánt, hogy mi is legyen most. Dehát hogy mennyi idő ezt végig gondolni, azt meg senki se láthatja előre ugyebár.
Amúgy nem csinálta mindig ezt. Egészen mostanság ez a szokása, és egészen pontosan azóta, mióta megtudta, hogy mennyi ideje is van hátra. Azt állította, hogy álmában jelent meg az egész. Ő megálmodta a végét. Hiszen látta, hogy az álmában a tölgyfa utolsó levele is lehullott és hogy a fa tövébe az Ő neve volt karcolva, meg hogy mettől meddig élt. Persze az egész az után kezdődött, hogy az öreg tölgybe a múlt hónapban villám csapott, és leégett. Volt vagy 60 éves. De lehet, hogy több. És egy pillanat alatt véget ért az egész. Sokat jártak ide, Ő is, meg a többi lakó is. Most csak néha-néha egy-egy öreg hoz ide néhány sóhajt, hogy könnyebben tudjon tovább sétálni.
De Ő. Ő itt ül és számol, nem szeretne semmit se bánni. Tudni szeretne minden percet előre. Így minden szombat este kijön ide és hajnalig számol, majd eltölti az egész hetet a szerint, ahogy elképzelte. Persze túl sok dolog nem fér bele. Hiszen hogy bízzon az ember abban, hogy az utasszállító majd pont időben érkezik? Vagy hogy a hosszú sétán valami nem sérti fel a lábát? Ezt is bele kell ám számolni. Így rendszerint otthon van. Néha tesz egy nagyobb utat az erdő mélyére, de azt már ismeri, mint a tenyerét. Nem tud neki újat mutatni. És ha eltelik a hét, kezdi elölről. Ül és számol. Számolja az életét az öreg tölgy csonkjánál. Mert azt ezek szerint itt a legjobb.

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.