Sándor Kata: 42

🕔 Olvasási idő:  < 1 perc

Kanárisárga pulcsiban van és egyik pillanatban a költészetről, másik pillanatban meg a lábgombáról beszél. Jó ideje ismerjük egymást. Látásból. Ugyanazon a buszon utazunk reggelente. A-ból B-be. Cipője kopottas, a körme tövig van rágva, barna szeme csillog, miközben magyaráz. Seszínű hajával játszik. Egyáltalán nem feltűnő jelenség. A barokk korstílus jellemzőiről ugrik a másodfokú megoldó képletre, onnan pedig az aktuálpolitika szálait bogozgatva kilyukad arra, hogy talán az egész világ egy nagy krumpli. Egyszerre beszél velem és magával.

Törökülésbe húzza lábait az ülésen, az ablaknak támaszkodik. A pacsirták násztáncának fejtegetéséről eszébe jut, hogy nem érti, miért gyártanak színes fogkeféket. Mesélni kezd, butaságokról, éneklő fákról, csillámpóni kergetésről, reklámkampányok lélektani hátteréről és egy zöld traktorról. Van valami abban, ahogy a teljesen értelmetlen dolgok értelmet nyernek a szájában.

Megkérdezem, mi érdekli. Nem tetszik neki a kérdés. Minden, és semmi. Az idő, a változás állandóságának bonyolultsága. Furcsán nézhetek, elmosolyodik. Egyszerre közönséges és gyönyörű. Pár percig kölcsönösen nem értjük egymást. Kérdezi, szeretem-e az állandóságot. Megfog vele. Egyáltalán mi az az állandóság? Szerinte az, hogy az élet folyamatos mozgásban van a fejünk felett és nem tudjuk megállítani a saját tapasztalásainkat, így új és új dolgokat tanulva rohanunk a biztos semmibe. Szeretnék vele vitatkozni. Az a fajta ember, aki elismeri, ha igazad van. A saját igazát fenntartja, de egyszer kifejtette, hogy szerinte az igazság olyasmi, mint a gyerekkori szobád. Ahogy nősz és tapasztalsz úgy tekintesz más szemmel ugyanazokra a dolgokra és keltenek benned másfajta érzéseket. Igazságok végtelen állandóságának változásáról vitatkozunk. Nevet. Érti, hogy nem értem, mert ő sem érti. Ez az értelme. Megérkezünk, leszállunk. Újabb negyvenkét perc telt az életünkből. Másfelé indul.

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.