A “setét” torony

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Nem is tudom, hol kezdjem… Ha egy szóval szeretném jellemezni, talán csak annyit mondanék: elment. De azért ennél kicsit több volt a film szerencsére, bár többet is beleadhattak volna. Az online kritikák olvasásával mindig óvatosan kell bánni, főleg az utóbbi időben, de sajnos, ami igaz, az igaz. Nem az év filmje lett, és ha azt nézzük, hogy kinek a könyvéből született, még inkább ferde szemöldökkel nézhetjük. Na de mi is történt, és milyen is volt pontosan?

Maga a történet könnyen emészthető végül is. Van ez a srác, aki furcsa dolgokról álmodik. Bár senki nem hiszi el neki, hogy az álmaiban szereplő világ valódi, Ő mégis meg van győződve az igazáról, hiszen ezek folyton visszatérnek, összefüggnek, ráadásul ott vannak azok a rejtélyes földrengések is… És mit ad az ég? A bonyodalmak hálójában az élet úgy hozza, hogy be is igazolódik, hogy nem csak a képzelete játszott vele, és nem csak a tudatának kreálmánya az egész: átkerül a másik világba. Itt aztán meg is találja az álmainak egyik szereplőjét, egy úgynevezett harcost, akivel, miután tisztázták ki kicsoda, és ki kivel van, megindulnak, hogy valamilyen módon a főgonosz nyomára akadjanak. Ez végül is sikerül, miközben egyéb fontos eseményszálak futnak, ami alatt egy kis betekintést nyerhetünk maga a történet, illetve a “setét torony” világába is. A végén megkapjuk a nagy találkozást, a kellő feszültséget, az érzelmi hatást és végül a gonosz bukását. Minden érthető, követhető, és ezzel a részével tényleg nem is volt semmi baj.

Viszont… mindennek ellenére a néző mégsem izgalommal és érdeklődéssel telve üli végig azt a 95 percet a moziban. Nem is azért, mert várná a feszültséget, vagy mert több izgalmat szeretne, vagy esetleg nem elég látványos. Igazából minden megvan a filmben. Csak valahogy olyan jól szétszórva, olyan viszonylag stabilizáló köztes jelenetekkel, hogy egyszerűen úgy valójában a film egyszer se lépi át az ingerküszöbét az embernek. Így az egész filmet csak csendben végignézed, tisztázod, hogy igen, egy érdekes fantasy volt, jó lenne többet tudni róla, és ennyi, nincs több érzés, nincs további gondolat, itt megáll a hatása. Alapvetően tényleg egy jól összerakott film, csak nem ad semmi pluszt, semmi tényleg maradandót, semmi nagyobb hatást.

Ezeken túl, én személy szerint sajnáltam, hogy olyan rövid volt, és hogy volt néhány dolog, amit nem fejtettek ki eléggé: Ki ez a főgonosz? Mi miatt teszi azt, amit? Mitől lett a sötét torony? Mi is pontosan az a ragyogás? stb. De ennek több oka is lehet (többek között az is, hogy sorozatot is terveznek belőle, így lehet arra tartogatják a lényeget és a színesebb részeket). Az elenyésző poénok jók voltak, a látványt körülbelül megoldották.

Összességében végül is nézhető film, de ne várjunk nagy csodára. A néző valószínűleg értékelni fogja, mert a történet jó, és ahogy el is várhatjuk, van benne fantázia, de az adaptáció egyszerűen kevés, nem elég, és ez kicsit rontja az utóhatást. De ettől függetlenül szórakoztató, és egy vasárnapi filmnek tényleg elmegy. Nem tudom milyen lesz, ha nagyobb teret kap sorozatként, de az biztos, hogy hagyott bennem a film annyi kérdést, hogy mindenképpen kíváncsi leszek rá.

(p.s.: a címben a “setét” azért van idézőjelben, mert ezt a fordítást még mindig nem tudtam feldolgozni… Miért erre fordították?)

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.