Ilyen volt a New Era – Real Talk!

🕔 Olvasási idő:  5 perc

Egy youtuber és egy kilátogató szemszögéből

Az élete során mindenki kerül előbb-utóbb olyan helyzetbe, amivel nem tud azonosulni és változtatni szeretne. Ahhoz, hogy bármiben sikerünk lehessen, hangot kell adnunk a véleményünknek. Napjainkban kifejezetten könnyű közönséget találni a mondanivalónknak, az egyik legnépszerűbb site, a YouTube szlogenje is erre buzdít: Mutasd meg magad!
Hazánkban rengeteg a már népszerű, és a feltörekvő tartalomgyártó, és mind-mind másban „tehetségesek”, ellenben egy valami biztos közös a legtöbbükben: nem félnek kinyilvánítani a véleményüket, és ha a szükség úgy hozza, szívesen állnak fontos ügyek mellé.
Ugyanakkor a Youtube felhasználók nagy részében még nem tudatosult, hogy a youtuberek szépen lassan felülmúlják a televíziós celebeket, ezáltal a felelősség terhe az ő vállukat kezdi el nyomni, miközben a kamerák mögött teljesen hétköznapi fiatalok ülnek. Itt jön képbe a Penta Media Group, akik vállalták a videósok szócsövének szerepét. Május 27-én került megrendezésre a csapat első önálló rendezvénye, a New Era projekt első állomása, azaz a Real Talk. Sokféleképpen próbálkozhatunk a saját igazunk érvényesítésével, de kevés jobbat találunk annál, mintha egy egész színpadot birtokba vehetünk. Szombaton a budapesti Akvárium Klubban pedig pontosan erre adták meg a lehetőséget a youtuberek számára.
Már a név is beszédes: Új éra, azaz egy új korszak, egy új szemléletmód eljövetelének az ideje, ahol elegendő hangsúlyt kaphat az őszinte mondanivaló.
A rendezvényen körülbelül 30 videós vett részt, a helyszínre megközelítőleg 300 ember látogatott ki, a TheVR twitch oldalán pedig a nap folyamán több ezren fordultak meg és követték az élő közvetítést. Sokak számára meghökkentő volt, hogy egy komplett rendezvény streamelve lett, tehát online felületen ingyen megtekinthető volt, ennek ellenére mégis rengetegen vásároltak jegyet. Ez egy óriási dolog, amit mind a szervezők, mind a jelenlévő videósok többször megköszöntek, hiszen azok az emberek, akik megjelentek bizalmat szavaztak nekik, illetve bebizonyították, hogy igen is van igény a minőségre.

„A megnyitón kiemelték, hogy a stream ellenére is mennyire sokan eljöttek, plusz székeket kellett behozni a terembe! Ott lenni teljesen más élmény volt, mintha megnéztem volna online az egészet. Láthattam a videósokat élőben, újra rádöbbenhettem, hogy ők sem magas lovon ülnek… csak egy színpadon.”

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Penta Media még egy merész lépést tett: 16+-os korhatárt szabott egy youtube tematikájú rendezvénynek… és milyen jól tették! Sikerült abszolút ellent mondani annak a sztereotípiának, hogy a videósokat csak általános-középiskolás fiatalok nézik, a helyszínen bizonyosságot nyert, hogy igen is sokan követnek youtubereket az idősebb korosztályból is, akiket határozottan érdekel a téma. Egész egyszerűen ők a csendesebb réteg, akiknek nem adatott meg a megfelelő környezet a videósokkal való találkozáshoz… eddig!

„Nagyon jót tett a rendezvénynek a korhatár. Nem kellett figyelni a nyelvezetre, néha már egy stand up műsorban éreztem magam, annyit nevettem.”

A nap 8 különböző témájú panelra lett bontva, az első háromnegyed egykor vette kezdetét, a főszervező, F. Krisztián azaz Meggymag által vezetett megnyitó után, melyben Paplovag, Nessaj illetve a TheVR vettek részt. Itt a közösség építésről és a felvett illetve élő tartalom közötti különbségekről beszélgettek.

„A srácok egyhangúan megegyeztek, hogy az élő tartalom személyesebb, hisz mind a két fél egyszerre van ott, van esély, hogy kommunikáljanak. Persze emellett szerintem nehezebb is csinálni, hisz nincs vágás, minden egyenesbe megy, nem lehet tíz perc némaság.”

A második panelben TheVr Pisti volt a moderátor, ami remek választásnak bizonyult: Abszolút elfogulatlanul tudott azon videós hölgyektől kérdezni, akik nem, mint a beauty képviselői jelentek meg. Matsukei, a CultureGeeks-es Erzsi, Edit a BroadTest csapatából, illetve jómagam (Nana), igyekeztünk kicsit rávilágítani arra, mennyiben másabb női, nem beauty tartalomgyártóként érvényesülni a portálon. Egy idő után ugyan úgy tűnhetett, mintha a beszélgetés panaszkodásba csapna át, de szó sem volt erről.  Egyikünk sem azt szerette volna kifejezni, hogy mennyivel rosszabb neki a kamera előtt vagy épp mögött, mert ő nő, hanem konkrét példákat hoztunk fel, amely esetekben csak is azért bánnak velünk máshogy itt, mert a „gyengébbik” nemhez tartozunk. Ahogy Pisti is elmondta, mint a rendezvény legtöbb témája, ez is egy olyan dolog, aminek fontos hangot adni, máskülönben minden maradna a régiben.

„A beszélgetés elején még Pisti sem sejtette, hogy milyen szörnyűséget fog majd megtudni…. Fény derült arra, hogy a társadalom számára a női videós egyenlő a sminkkel, és a kirakott portékával. A társadalmi skatulyából pedig nehéz kiszakadni, de nem lehetetlen. Eléggé szíven ütött engem is és Pistit is, hogy milyen szörnyű az internet.”

Egy kisebb szünet után, fél négytől indult egy beszélgetés a trendekről, szponzorációkról és a felelősségvállalásról. Bár eddig is nyilvánvaló volt, ismét bizonyosságot nyert, hogy a szponzoráció egy nagyon kényes téma és elég nagy falat is, így a panel nagy részét ez töltötte ki, de nagyon fontos dolgok hangoztak el. Walrusz, KenyTheOne, Radics Peti, Paul Street, az Other World, Nessaj és a TheVr egyöntetűen megegyeztek arról, hogy a szponzorációk viszik előre a tartalomgyártót, és amíg helyén kezeli őket az ember, addig nem lesz belőle baj. Meg persze rengeteget számít a nézők hozzáállása is a kérdéskörben.

„És akkor jöttek a trendek… te jó ég! Én itt majdnem bealudtam. Számomra lapos volt. Elsőnek feljött a minecraft. Ez elment egy csöppet tévútra, mikor KenyTheOne kifakadt, és elmondta mi a baja a minecrafttal mint videó tartalommal. Nem részletezném… Utána Keny beszélt a saját videója kapcsán a műbalhé videósokról, akik másokat oltva szereznek nézőket… hosszú szájbarágós monológként emlékszem vissza rá. Annyira elvette a kedvem az odafigyeléstől, hogy a felelősség vállalás részre nem is emlékszem.”

A negyedik panelben – fél hattól – a feltörekvők kaptak helyet, avagy Ungdani, Paul Street, Latin Papucs és BROWN. Nagy lehetőség volt ez a fiúknak, hogy kicsit bemutassák, mit is tudnak ők. Remek példa lehet itt Paul Street. Eleinte a legtöbben húzták a szájukat, hogy ugyan mit keres ő a színpadon, meg úgy egyáltalán a rendezvényen a 15 évével, aztán ahogy kinyitotta a száját, mindenki eldobta az agyát, hogy mennyire értelmes és széles körben informált srác. Remélhetőleg a rendezvény adott egy kisebb löketet mindnyájuk csatornájának, hiszen egytől-egyig kifejezetten minőségi tartalomgyártók, csak még kisebb a nézőtáboruk.

Hat óra után Török Ábel, Boldzer, Ábel von Müller és Henry Kettner fejtegették a vlogolás rejtelmeit. Ugyan a vlog, főleg a daily vlog egy nagyon népszerű ágazat, de éppen ezért nagyon könnyű mellényúlni vele. A nézők ezúttal megtudhatták, hogy mitől is lesz igazán jó egy videó napló és mennyi idő, energia és pénz rejlik mögötte.

A végéhez közeledve egy sokkal inkább szakmai téma jött elő, egészen pontosan az, hogy milyen anyagi illetve technikai vonzata is van a rendszeres tartalomgyártásnak. Hogy igazán minőségi lehessen ez a blokk, a leginkább hozzáértő csatornák képviseltették itt magukat, avagy a CultureGeeks, a BroadTest és a TheVR. Akit érdekel ez a téma, mindenképpen érdemes visszanézni a műsort a TheVR Twitch csatornáján, mert szinte minden esetlegesen felmerülő kérdésre választ kaphat az ember, ráadásul nagyon jó válaszok ezek. 

A finálé előtt a GameGeek, Paplovag, Nessaj és a TheVr beszélgettek az E3-ról, és a legjobban szeretett illetve várt játékokról.

„A gaming beszélgetés pedig hát, gamerek beszélgetnek az E3-ról, majd megjelenő címekről, már kint lévő játékokról… oh csak a szokásos, amivel akár két napot is el lehetne tölteni étlen-szomjan gond nélkül.”

És ezzel, este fél 10-kor az élő közvetítés a végéhez ért, a helyszínen pedig egy metál kvíz vette kezdetét, ahol az OtherWorld, Radics Peti és Paplovag illetve TheVR Pisti egy-egy nézővel kiegészülve igyekeztek zeneszámokat felismerni, és időben elhelyezni őket. Itt eredetileg egyébként egy Radics Peti koncert kapott volna helyet, de sajnos ez Petin kívülálló okok miatt meghiúsult.

A kvíz végeztével, zárásként a még jelen lévő videósok és a szervezők a színpadon átbeszélték a nap eseményeit, kiemelve kedvenc pillanataik, megköszönték egymásnak és a nézőknek a részvételt, majd körülbelül háromnegyed 11-kor könnyes búcsút vettek egy afterparty bontakozott ki az Akváriumban.

Összességében elmondhatjuk, hogy valami egészen új, de nagyon jó dolog vette kezdetét május 27-én, ami a Penta Media Group, a jelenlévő videósok és a rendezvényre pénzt áldozó nézők közös érdeme. Egy egészen különleges és minőségi vonal látszik utat törni magának és én illetve sokan mások kíváncsian várjuk a folyatást!

A cikkben J. Zoltán-tól idéztem,
ezúton is köszönöm neki a közreműködést,
a fotók a TubeNews.hu tulajdonát képezik. 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.