Színházban jártam! – Az argentin szivárványlányról

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Kinek mond bármit is Éva Perón neve? Vagy csak simán Evita. Ha ismered, tudni fogod, miről beszélek. Ha nem, akkor ideje megismerned!

Bevallom őszintén, mielőtt megnéztem a darabot én is csak hallottam erről a névről és igazából először nem akartam elmenni az előadásra se. De végül mégis rávettem magam és nem bántam meg. Magát a műsort musicelben dolgozták fel, ami néhol nehezítette a szöveg megértését, de fantasztikusan feldobta a történetet. Alapvetően szeretem a musiceleket, de ez nem csak a zenés-táncos produkció miatt nyerte el a tetszésem. Az élettörténet, az életérzés és a karakter az, ami igazán megfogott. De nem is csak megfogott – egyenesen magával ragadott. De talán mindjárt megérted miért is.

Próbálok úgy mesélni a darabról, hogy a lényeg és az irányvonal meglegyen, de mégse áruljam el minEvita Perónden fontos részletét. Az egész történet a két világháború között egy középosztálybeli (15 éves) kislánnyal kezdődik. A kislányt Evita Duarte-nak hívták és családi zűrök miatt úgy döntött, hogy színésznőnek áll. A karrierje hamar beindult, de nem a színésznői teljesítménye miatt, másban volt profi, mégpedig; jól tudott szeretőt választani. Szép lassan felmászott a létrán férfiről férfira, amíg rá nem talált egy nagy befolyású katonai vezetőre Juan Perónra, akibe idővel beleszeretett – vagy ki tudja –, és így az ekkor már 25 éves Éva elindulhatott a politikai karrier lépcsőin. És valljuk be, igen gyorsan haladt. Férjének megnyerte a munkásosztályt és ezzel a választásokat is, így hamar elnökfeleség lett belőle. Az elnök feleségeként támogatta a szegényeket, a munkásosztályt és építette az ország kapcsolatait Európa felé – persze mindezt a maga politikai vonzataiban, nem kell túlidealizálni őt se. Végzete végül a tündöklése lett. Az európai turnéján már látható volt fáradtsága, ám ez akkor bontakozott ki jobban, amikor hazaérve jelöltette magát alelnöknek, de vissza kellett lépnie egészségi állapota és a vezérkar katonai ellenállása miatt. Eva Perón élt, tündöklött és – ahogy bármely nagy lánggal égő gyertya – hamar kiégett. 1952. július 26-án halt meg méhnyakrákban, 33 évesen. Halálát egy egész nemzet siratta, ugyanolyan szeretettel, mint amilyet életében adtak neki „hívei”.

De mit is tett ténylegesen Evita? Valójában politikailag semmi maradandót. Egy elkapkodott rendszert épített fel, aminek semmi stabilitása nem volt. Persze kiemelném, hogy szerintem ebben az is közrejátszott, hogy a hímsoviniszta vezérkar és a prűd felső osztály, ha nem a saját büszkeségét nézte volna, hanem az országot, akkor nagyon sok dolgot lehetett volna stabilizálni abból, amit Éva lerakott az asztalra. És ki tudja, talán tovább is élhetett volna, ha nem ütközik akkora ellenállásokba. De természetesen ennek is több és összetettebb összetevői vannak, ez csak egy árnyalat. Viszont, ha a politikai karrierje nem is volt túl maradandó, személye és az emberekre gyakorolt hatása annál inkább. Nem is kell erre több bizonyíték, mint az emlékének fennmaradt lenyomatai. A személye még most, egy darabon keresztül is képes nagy hatásokat elérni és azért ez nem semmi. Valódi színésznő volt, valódi szenvedély, ami egy egész nemzetet képes volt elcsábítani. És lehet kritizálni a módszerét, ahogy a csúcsra jutott, de ha valaki képes arra, amire Ő, akkor be kell látni, hogy azt csak irigységből – vagy hasonszőrű okokból – ítéljük el.

De összegezve. A darabot bátran ajánlom mindenkinek, érdemes megnézni. A színészi teljesítményben nem volt kivetni való, ahogy a díszlet is megfelelő volt, bár ez városspecifikus. Megfogadtam magamban, hogy alaposan utána olvasok a történetének, aminek végül a vége egy Wikipédia cikk lett csupán és meg akartam nézni a filmet is, de sajnos erre még nem szakítottam időt. Viszont mindenképpen azt mondom, hogy ha akarod látni, hogy hogyan lángol fel egy ember, és a tüze hogy fut végig egy egész nemzeten, sőt több országon keresztül, akkor csak ajánlani tudom – akár a darabot, akár a filmet.

És egy zene, ami jellemzi a karakterét: https://www.youtube.com/watch?v=MIhcsel_1l0

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.