Fizikai vagy szellemi fáradság?

🕔 Olvasási idő:  2 perc

A minap tanúja voltam egy igen érdekes párbeszédnek a buszon. Két, a huszas évei végén járó fiatalember beszélgetett a munkanap végi fáradalomról, mikor is elhangzott a bűvös jelenet, amire felkaptam a fejem:

„ – Olyan fáradt vagyok, hogy azt kimondani nem lehet!
– Persze, és miben fáradtál el? Egész nap nem csináltál semmit, csak azt a kurva gépet nézegetted!”

Feltételezem, hogy a számítógépet figyelő fiatalember a számítástechnikában dolgozik, amíg a másikról ránézésre meg tudtam állapítani, hogy fizikai munkás, minden valószínűség szerint egy gyárban. Nem tagadom, hogy a párbeszéd elég érzékeny részemet érintette, mert ez az a dolog, amit soha nem fogok megérteni: Miért kell szintkülönbséget tenni fizikai és szellemi fáradtság között?

Bontsuk két részre, és a teljesség igénye nélkül „rangsoroljunk”:

A fizikai munkás legjobb esetben 8, legrosszabb esetben 12 órát robotol egy gyárban, mindezt olyan monotonitással fűszerezve, amit a legtöbb ember talán ki sem bírna. Több tonnákat emelgetnek naponta, ez nem kedvez az egészségüknek sem. Ezen felül gyakori, hogy a fent említett időtartamon kívűl túlóráznia is kell, már-már kötelező jelleggel. Nincs olyan ember szerintem, akinek ne fájna minden izma egy ilyen munkanap után, ráadásul az agya is lezsibbad a koncentrációtól. Tekintsük meg a  másik oldalt:

A szellemi munkás többnyire ülőmunkát végez, fizikailag nem nagy kihívás ez tény. Viszont esetükben munka szempontjából nincs izom ami dolgozzon, csakis az agyuk a munkaeszközük, és ez legalább olyan fárasztó, mint plusz kilókat emelgetni. Az állandó ülés szintén nem tesz jót az egészségnek, könnyen gerincferdülést okoz, vagy súlyosbíthatja azt. Ezen felül esetükben is ugyanúgy fennáll a napvégi fáradtság, az érzés, hogy az agya pépesre sült a napi meló miatt.

Tehát akkor összegezzünk: Mindkét meló fárasztó? Igen! Mindkét meló árt az egészségnek? Igen! Ugyan úgy fárad el az ember? NEM! És éppen ezért nem értem, miért kell összehasonlítgatni, és mindig rákontrázni a másikra, hogy márpedig én fáradtabb vagyok, mint te, mert én sok-sok kilót emelgetek naponta! Senki nem vonja kétségbe, hogy ez tényleg borzasztóan megterheli az embert, de a szellemi fáradtság sem sokkal jobb, amikor már arra is képtelen vagy, hogy megnézd, jól adott-e vissza a zöldséges néni.

Nincs szintbeli különbség fizikai és szellemi fáradtság között, tartsuk tiszteletben azt, hogy nem csak mi munkánk a fárasztó, hanem minden egyes munkahelynek megvan a maga árnyoldala!

 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.