Így (ne) add el cuccaid a neten!

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Meguntad? Foglalja a helyet? Kéne egy kis pénz? Elég sok oka lehet annak, hogy valaki arra adja a fejét, megválik néhány holmijától, kisebb vagy nagyobb összegért cserébe. Ha nem lehet ismerősnek odaadni/eladni, és piacra sem akarjuk kivonszolni magunkat miatta, az internetes árusításnál nincs jobb lehetőség.

Viszont akár az első hirdetését adja fel valaki, akár a sokadikat, rengeteg olyan dolog van, amire elengedhetetlen némi figyelmet szentelni – adni kell rá indokokat, hogy felkeltsük a vásárlók érdeklődését. Egy igényesen feltöltött, nagyon korrekten hirdetett tárgy sokkal könnyebben kel el, mint amit csak feldobtak.

Hogyan hirdessük?


 • Jó helyszínen: Egy erre a célra kitalált diszkrét, nem túl személyes, de mégis közvetlen platformon: Jófogáson vagy Vaterán. Én személy szerint előbbit ajánlanám, mert sokkal egyszerűbb, és barátságosabb is a kezelőfelület – Vaterára jóval több idő regisztrálni, és nem tudom, mivel lehet biztonságosabb, mint a Jófogás. A licitálás lehetősége miatt különb a Vatera, viszont hacsak nem nagyon értékes vagy ritka tárgyról van szó, ez szerintem felesleges.
 • Felkszülten: Ne hirtelen felindulásból. Nagyon bunkódolog visszamondani egy kezdődő üzletet. És azzal is számolni kell, hogy a nap bármelyik szakaszában kereshetnek majd mindket telefonon, sms-ben, vagy e-mailben.
 • Képekkel: Nem is igazán értem, hogy lehet valamit képek nélkül hirdetni. Ha valakinek nagyon kell valami, akkor nyilván megveszi, de elenyészően kisebb eséllyel, ha nincs kép. Lerakjuk holminkat egy egyszínű padlóra, vagy beállítjuk egy fal mellé, lövünk 2-3 nézetből egy-egy képet, elküldjük megunknak Facebookon, és felrakjuk a hirdetéshez. Ez tíz percnél nem több idő. 
 • Őszintén: Ha valami hibája (akár komolyabb, akár csak szépséghiba) van hirdetendő dolgunknak, mondjuk el tisztán a leírásba, mindnféle kerítőszöveg nélkül. Nem lenne szép dolog átverni bármilyen kis mértékben is azt, aki bizalmat szentel nekünk, és megveszi használt dolgaink.
 • Igényes leírással: Rengeteg flegma leírást látni, ahol csak egy-két infót kapunk az adott tárgyról, és a többit aztán üzenetben kell kiszedni az érdeklődőtől. Könnyen megspórólható ez a beszélgetős rész ha leírunk minden tudnivalót. Ha például egy fényképezőt adsz el, írd le mikor vetted, miért adod el (elég annyit, hogy pl. kihasználatlanság miatt), mi a pontos típusa, van-e rajta garancia, stb. A fontos műszaki adatokat is fontos leírni (pl. hány megapixeles), a nagyon részleteseket szerintem pedig linkelni célszerű. 
 • Jól megfontolt árral: A legtöbb magánszemély használt holmikat ad el. Gondolj bele, mennyibe került amikor vetted, mennyit változott azóta a bolti ára, és mennyit csökkent az értéke a használat során. Egy leharcoltabb terméket sem muszáj ingyen adni – mérlegeljünk reálisan. Ha huzamosabb ideig nem jön érdeklődés, lehet jobb lesz csökkenteni az áron (a Jófogás még külön ki is emeli, ha egy áru eladási ára csökkent!).

Hogyan adjuk el?


 • Tegyük magunkat elérhetővé: A szellem hirdetőket senki sem szereti. Ha telefonon keresnek, lehetőség szerint vegyük fel, vagy reagáljunk legkésőbb néhány órán belül, akárcsak e-mail vagy sms esetében.
 • Mérlegeljük az alkudozást: Több érdeklődő közül biztos lesz olyan, aki megpróbál majd lefaragni abból árból, amennyiért hirdeted. A te döntésed, hogy eladod-e relatíve olcsóbban egy megbízhatónak tűnő alaknak. Fontos, hogy ha sokan alkudoznak, akkor lehet túl lett árazva. Az alkudozásra reagálhatsz is: ha valaki az 50.000 forintért hirdetett telefonod megvenné 45.000-ért, mondd, hogy benne van az alkudozásban, de 47.500 alatt nem adod.
 • Tisztázzuk a fizetés módját:

  • Személyes átadás: Valószínűleg a legtisztább módja az adásvételnek. Személyesen találkoztok egy központi helyen, vagy valakinek a lakása előtt, a vevő viszi a pénzt, te pedig a holmid – amit újdonsült tulajdonosa ki is próbálhat, meg is nézegethet ott helyben. A Jófogásnak a Westend-ben hivatalos találkozási pontja is van.
  • Csomagautomata: Ha nem szeretnél postára menni, feladhatod a csomagodat magadnak is, csomagautomatákkal – keresd meg, van-e ilyen a környékeden. Ugyanannyiba kerül, mint a postai szállítás, ugyanannyi idő, az automaták pedig 0-24 hozzáférhetőek. A vevő akkor fizet, amikor kiveszi az ottani csomagautomatából a csomagot.
  • Utánvétel: Feladod postán VAGY csomagautomatában, csak nem másik automatára hanem lakcímre címezve, VAGY egyéb futár szolgáltatást (pl. GSL) keresel, és utánvét/árufizetés opciót kérsz – azaz, a vevő egy általad megadott összeget kell majd hogy fizessen, amikor átveszi a csomagot a futártól.
  • Előreutalás: A pénzt előre elküldi a bankszámládra a vevő, te pedig ezután küldöd a csomagot. Nem tanácsos azt kérni a vevőtől, hogy így fizessen – vagy ne csodálkozz, ha nem bízik benned. Végtelen olyan sztori létezik, hogy előreutalással kisebb-nagyobb összeg erejéig átvertek valakit. Vannak sokkal biztonságosabb fizetési módok is, felesleges ilyen veszélyes helyzetbe keverni a jóhiszemű érdeklődőt.

 

 

Hasonló bejegyzések

Kőbányai naplemente

🕔 Olvasási idő:  < 1 perc

Ha tudnék festeni, most festenék:ablak van előttem, szembe panelek,hamutál

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.