Könyvek napra szabva

🕔 Olvasási idő:  4 perc

 

Biztosan mindenki volt már úgy, hogy olvasna-olvasna, de egyszerűen nem tudja, hogy mit. Éppen ezért fogtam magam, és a saját hangulatomat alapul véve (máséra nyilván nem hagyatkozhatok), napra pontosan felosztottam, melyik nap milyen könyvet fognék a kezembe. Fogyasszátok egészséggel! 

Hétfő:

A legrövidebb horror sztori – A hétfő. Országszerte általánosnak vélhető a világvége hangulat, minden valószínűség szerint csak az mosolyog, aki össze akarja zavarni a világot. Két könyvmoly-típus létezik ezen a bolygón: Azok akik hétfőn vidám könyvet olvasnak, és azok, akik elmerülnek a sötét disztópiák világában. Mindkettőjük számára van tippem.

 

A, "Napsugaras", mulatságos hétfő reményében bátran ajánlom Christopher MooreBiff Evangéliuma c. könyvét. Az író mestere az ironikus, szarkasztikus humornak, és éppen ezért a legnagyobb letargiából is képes kirángatni egy depresszív egyént. A legjobb benne, hogy abszolút nem cukros, rózsaszín és habos-babos történetről van szó, hanem egy tömény paródiáról. Hozzáteszem, csak toleráns embereknek ajánlom.

 


"Józsua három évig prédikált, néha háromszor egy nap, s noha voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, sosem tudtam megjegyezni a beszédeket szóról szóra, de itt a lényege, amit szinte mindig elmondott:

Legyetek kedvesek az emberekhez, még a rohadékokhoz is.

És ha

a) hiszitek, hogy Józsua Isten fia (és)

b) azért jött, hogy megváltson benneteket a bűntől (és)

c) elfogadjátok, hogy a Szentlélek bennetek van (kisgyerekekké lesztek, mondja ő) (és)

d) nem gyalázzátok a Szentlelket (lásd c)

akkor:

e) örökké éltek

f) egy kellemes helyen

g) valószínűleg a mennyben.

De ha:

h) vétkeztek (és/vagy)

i) álszentek vagytok (és/vagy)

j) az anyagi javakat többre tartjátok az embereknél (és)

k) nem teszitek az a, b, c és d pontokat

akkor:

l) baszhatjátok.

Ez volt az üzenet lényege, amit Józsuának adott az apja annak idején, és ami olyan tömör volt, hogy az már durva, de ha pár százszor meghallgattad, kezdted érteni."

 

B, Azoknak, akiknek egyáltalán nem akarnak tudomást venni a boldogságról egy hétfői napon: Bret Easton Ellis – Nullánál is kevesebb

 

Ellisnek ezt a művét egyetlen szóval tudnám jellemezni: Üres. De ez  nem a tartalomra vagy a mondanivalójára vonatkozik, hanem a szereplőire. A könyv karakterei lélekben kiüresedett, céltalan tinédzserek, akik nem tudják, vagy nem is akarják tudni azt, mit jelent a társadalmi norma. A könyv sötét hangulatú, nem ajánlom olyan gyenge idegzetűeknek/gyomrúaknak mint amilyen például én vagyok. A benne lévő érdektelenség (és a kissé már túlságosan is mocskos gondolatok) tökéletes alaphangulatot nyújt egy hétfői napra, de meg kell jegyeznünk, hogy nem egy könnyű olvasmány.

 

"– Hova megyünk? – kérdeztem.

– Nem tudom – mondta. – Csak úgy megyünk.

– De ez az út nem vezet sehová – mondtam neki.

– Az nem számít.

– Miért, mi számít? – kérdeztem kis szünet után.

– Csak hogy rajta vagyunk, haver – mondta."

 

Kedd:

A Kedd semmi más, csak egy sunyi Hétfő. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy annyira gáz is lenne, ezért talán egy fokkal lágyabb könyvet javaslok. Szeretnék egy kicsit a romantikus lelkűeknek kedvezni. A keddi ajánlatom Margaret Mitchell – Elfújta a szél c. klasszikusa.

Scarlett O'Hara egy igazán megosztó egyéniség: egyszerre önző és gyerekes, de felfedezhető benne a hűség és az akarat, hogy érvényesüljön a világban. Tara vörös földjéből nyeri az erejét, és nem hagyja, hogy a közvélemény formálja, a társadalom elvárása szerint. Őt a saját megpróbáltatásai terelik a változás útjára, melyen kísérője az őt hosszú ideig támogató Rhett Butler lesz.

 


"Nem szabad elmennie Taráról. Nem hagyhatja el gyáván. Hozzátartozik ehhez a vörös agyagföldhöz. Benne gyökerezik az élete a vérszín termőföldben, és ebből kapja az erőt és táplálékot, akár a gyapotcserjék.

(…)

Tara az ő sorsa. Itt kell megharcolnia a maga harcát, és győznie kell."

 

Szerda:

Figyelem, közel a hétvége! Túl vagyunk a hét felén, elkezdjük lerázni magunkról a hét eleji stresszt és repesve lessük a naptáron a pénteket. A Szerda az a nap, amikor először felmerül bennünk a "mindjárt hét vége". On Sai – Calderon, avagy hullajelölt kerestetik pedig pont egy olyan könyv, amit átitat a remény.

 A főszereplőt mondjuk pont nem, de ez csak részletkérdés. On Sai profi módon keveri a személyiségeket a történetben, mindenből éppen egy kicsi, és készen áll a tökéletes káosz. Minden karakternek megvannak a maga céljai és reményei, melyek kihatnak a koporsóra gyűjtő Calderonra. Szerdán már nem szabad túl komolynak lenni, tökéletes olvasmány az ebédszünetre.

 

"Élni mégis jó.

(…) És van idő arra is, hogy ráébredjen, kicsoda. Mert ez a legnagyobb titok, önmaga ismerete, kicsoda ő, miben követi a régi, gyerekkori sugallatokat, belénevelt utakat, és miben ütközik ki az igazi természete, miben valóban önmaga?"

 

Csütörtök:

Hoppá-hoppá, holnap már péntek! Egyetlen napot kell már csak kihúznunk a pokolban, azt pedig már akkor is kibírjuk, ha a fél lábunkat kell lerágjuk, méghozzá tövestől. Szíves figyelmükbe ajánlom tehát a tini szerelem és a tudomány szerelmeseinek Kelly Oram – Szívzűrterápia strébereknek c. cukros, limondádé szerelmes történetét, sok kockahassal és kockafejjel.

Avery meg van győződve arról, hogy a szerelmi csalódás feldolgozásához a gyász hét szakaszán át vezet az út, és ezt egy kémia kísérlet során óhajtja bemutatni. A társa pedig ki lenne más, mint a suli alfahímje, Grayson, aki egészen véletlenül Avery nagy szerelmének a bátyja? A könyvről nem sokat lehet elmondani, egy igazán imádnivaló, cuki, tökéletesen kiszámítható történet. A hétvégi fáradsághoz pontosan illik, nem sok gondolkodást igényel.

 

"Felé nyújtottam az öklömet. Komolyan szemügyre vette.

– Intelligenciám messze felülmúlja az öklök összeütését. Viszont ha ez lehetővé teszi, hogy ha csak pillanatokra is, de kapcsolatba kerüljek isteni testeddel, elfogadom."

 

Péntek:

 És megérkeztünk a (szerencsések számára) hét utolsó munkanapjához! Ki kell pihenned magad, és bár most utálod a hétfő gondolatát, előttünk egy csodás hétvége. Ha rám hallgatsz, Szécsi Noémi – Finnugor vámpír c. paródiáját veszed a kezedbe.

Az írónő bravúrosan állítja szembe a régi- és a modernkori vámpírt, méghozzá nem is akárhogy. Nagymama és unoka áll a ring két végébe, ahogy bennünk is küzd a pozitív és a negatív hozzáállás. A főhősnő pedig megmutatja nekünk: Ragaszkodj az álmaidhoz, legyél meseíró, ha az akarsz lenni!

 

 

"– Egy nyúl. Mármint az én állatom. Egy nyúl.

– Ő a főhős?

– Igen. Inisiatívnak hívják.

– Mi van, angol szakos vagy? Nem bírom, mikor így felvágsz a nyelvtudásoddal. Miért nincs neki rendes magyar neve?

– Majd ha titeket úgy hívnak, hogy Megszakított közösülés, akkor a nyúl is Kezdeményezőkészség lesz, addig nem."

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.