Miért hallgass magyar zenét?

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Sosem fogom megérteni azokat az embereket, akik zenés témázgatásoknál kapásból – és zavarbaejtően intenzíven – oda tudják vágni, hogy ők bizony csak külföldi zenéket hallgatnak, mert a magyarok sza… Na jó, jobb esetben, úgy fogalmaznak: kevésbé fogják meg őket.

Pedig a magyar zenék közt is vannak jók. Valaki bólogat, van aki fejét csóválja, ezt a kijelentést így magában megmagyarázni nem is igazán lehet, maximum néhány példával bizonyítani (amit a bejegyzés végén meg is teszek) – azt viszont így is el tudom mondani, hogy én miért szeretem a magyar zenét, és hogy Te miért hallgass magyar előadókat, azon kívül, hogy egyszerűen “ezek is jók”!

… a közvetlenség miatt


Magyarország egy jelentősen kisebb egység, mint… nos, gyakorlatilag, az egész világ (bár most vegyük ki a képből azt az esetet, ha csak egy adott országban népszerű zenészt követsz). Ennek köszönhetően a magyar előadók sokkal könnyebben tudnak egy családias rajongói légkört kialakítani, és sokkal kellemesebben kommunikálnak mind közösségi médiában, mind való életben a rajongóikkal és követőikkel.

Ebből következik természetesen, hogy a “fanok” is egyszerűbben találnak egymásra. Azt pedig remélem nem kell sokáig fejtegetni, hogy a közös zenei ízlésnek köszönhetően mekkora haverságok képesek kötődni, és milyen könnyű szocializálódni egy olyan emberrel, aki szintén ismer/kedvel/követ egy előadót.

… a dalszövegek miatt


Avagy, ide lehetne sorolni azt a nagyon általános dolgot is, hogy “mert könnyebben megérted az anyanyelved, mint az angolt”. Tegyük hozzá, hogy ez valóban igaz, de sok esetben a népszerűbb angol nyelvű daloknak nincs túl bonyolult szövege, plusz – egy kis statisztikai részre kitérve – angolul is egyre többen és jobban tudnak manapság.

Lehet csak elfogult vagyok a saját anyanyelvemmel szemben (és egy norvég cikkíró ugyenezt mondaná a norvég nyelvvel), de amennyire univerzális nyelv az angol, annyival lehet mélyebb, művészibb dalszövegeket kreálni a magyar nyelvvel. És bármennyire is jól tudsz angolul, ezeket a dalokat úgyis mindig jobban át fogod érezni.

Sokaknak viszont a “magyar dalszövegről” néhány pop énekes dala juthat eszébe, és valljuk be, sajnos gyakran tényleg nagyon érződik, hogy a jól hangzó angol basic dalszöveges szavakat akarták ugyanúgy egymásra dobálni, csak magyarul. A magyar zene viszont nem csak az, amit akkor hall az ember, ha random bekapcsol egy közkedvelt rádióadót. Utólag már szégyellem, de például négy-öt éve én sem tudtam még, mennyi borzasztóan színvonalas magyar rock, alter, indie, stb. csapat van.

… a koncertek miatt


Kedvenc külföldi csapatom, a Skillet egy évben kétszer járt Magyarországon. Na ilyen egybeesés szerintem az életben egyszer történik. Ha külföldi előadókat követsz, vagy soha nem jutsz el koncertjeikre (hacsak nem adsz ki rengeteg pénzt utazásra), vagy csak borzasztóan ritkán, és nagy valószínűséggel akkor is másik városba kell látogatnod miatta. Pedig azért bármennyire is anti-koncertes arc valaki, valljuk be, hogy a legkedvencebb előadóját szívesen megnézné azért néhányszor élőben.

Ha magyar előadókat követsz, nagy eséllyel másik városba utazás nélkül is láthatod őket élőben, és egy külföldi előadó koncertjegyének árának töredékébe fog fájni mindez neked.

Ha érdekel a magyar zene világa, érdemes nézned Március 1-jén a Fonogram díjátadót vagy tévében az ATV-n, vagy netről az ATV online-on! wink

Neked mi a kedvenc magyar számod?

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.