Ott az otthon, ahol növények vannak

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Ősi, eddig ismeretlen nyelven íródott pergamenek valahol biztos őrzik a növényőrület előzményeit és kitörtésének körülményeit, de talán nem tévedek, ha azt mondom: nincs ember, aki meg tudná mondani, honnan indult ez a mánia, ami mára trenddé nőtte ki magát. Hogy micsoda?! Növényimádók? Mánia? Trend? A lelki szemeim előtt már látom, ahogy sokak a mutatóujjukat a monitornak szegezve róják fel nekem, hogy fogalam sincs arról, mi is hódít valójában a social mediában, mert ők őslakosok a betondzsungelben, és még életükben nem hallottak erről. Eddig.

 

Az instagram feed kivirágzása

A természet körülvesz minket, és csodálatosabbnál csodálatosabb élőlényeket, jelenségeket tár elénk, mi pedig otthonaik oltalmazó falai közé menekülünk előle. Persze, értem én, ingadozó hőmérséklet, csapadék, vihar, vagy épp maga az UV sugárzás, milyen borzalmas dolgok is ezek, brrr, hogyan is múlthatnák felül az ágyunk kényelmét! Meg amúgy is, minek kimenni, amikor minden közösségi felület tele van fotókkal és videókkal. Elalváshoz úgy hallgathatom a tücskök ciripelését vagy az eső kopogását, hogy nem rondít bele az ablakom alatt bandázó részeg fiatalok üvöltözése, meg a nappali parkettája sem ázik föl! – Sejtéseim szerint valahol itt gyökeredzik az, hogy a növények utat törtek maguknak az elektronikus világban is. Értelemszerűen ehhez kellettek azok az emberek is, akik a kezdetek kezdetétől rajongtak kis zöld barátainkért, és értettek is a gondozásukhoz. Mára már ők tudhatják a legnépszerűbbnek instagram vagy pinterest profiljukat a témában. Hiszen elég néhány jól ellőt fotó, meg persze rengeteg növény, és már özönlenek is a titkon irigykedők lájkjai! A #plantsofinstagram hashtaget már majdnem 600 ezren használták és nincs olyan tárgy, amit ne vásárolhatnánk meg Plant lady is the new cat lady felirattal. Adódik a kérdés, hogy mitől válik valaki őrült macskás nő helyett őrült növényes nővé? Ha imádom a rózsákat ,mert azok olyan romantikusak és mindig van egy csokor frissen vágott virág az ebédlőasztalon, akkor a tudtomon kívül már a mozgalom része vagyok? Nos, nem talált. A legérdekesebb ebben a jelenségben, hogy nem a virágokról szól, nem véletlenül használom mindvégig a növény szót. Igen, azokra a fotoszintetizáló élőlényekre gondolok, akik színpompás virágok helyett zöld levelekben, vagy éppen tüskékben gazdagok. Főleg a kaktuszok, a pozsgások (succulents) és a különböző pálmák népszerűek, és hogy miért éppen ők, az pofon egyszerű:

A minimal stílus sokáig halogatott gyermeke

A 21. század lakberendezésében egyértelműen a minimal és a vintage stílusok hódítanak. A fehér a fekete és a szürke végtelen kombinációja jöhet létre egy-egy lakásban és észvesztően jól  is néznek ki, egészen addig, amíg nem élünk együtt ezzel az "ürességgel" m-i-n-d-e-n e-g-y-e-s n-a-p. Ha saját kreativitásunkra hagyatkozva dekorálni kezdünk, a végeredmény több mint valószínű, hogy csicsás lesz, de ami még fontosabb, megbontja az összhangot. Pár hónap után ismét új stílusban berendezni az egész lakást viszont irtózatosan költséges mulatság. Itt jönnek képbe ezek az édes kis napfényfüggők: A bejárati ajtóval szembeni fal elé egy óriási könnyezőpálma, a konyhapultra egy geometriai alakzatról mintázott cserépbe ültetett aloe, a nappali világosabb sarkába egy aranypálma, az íróasztalra egy helyes kis kaktusz, a mosóba pedig egy akasztós filodendron, és máris színt vittünk a szó szerint szürke mindennapokba. És ha már a virágboltban voltunk, vettünk egy kistermetű pozsgafát az irodába is, mert más személyes tárgyat úgy sem vihetünk be. Tőlünk perszet kedvet kap a kedvenc kolleganő is egy kis kertészkedéshez, majd csak azt vesszük észre, hogy az IKEA-ból exportált melós ebédlőben a saját fánkról szakítunk citromot egy forró teához. Azonban ez még korántsem a vég!

 

A zöld az új fekete

A legszebb az effajta bekattanásokban az, hogy észre sem vesszük, ahogy eluralkodik rajtunk, és átveszi felettünk a hatalmat. Emlékeztek még arra az ismerősötökre, aki szinte mindig feketében járt, mert az trendi, az mindenhez megy, az örök divat? Hogy tetszenek a vadiúj mélyzöld pólói, és a levelekkel tarkított fehér ingek, blúzok, amik a plázákban kacsingatnak rád? Arról nem is beszélve, hogy milyen helyes pálmaleveles bikinit láttál AliExpressen, de nem mered megrendelni, mert úgy sem lesz rád jó, de képtelen lennél lemondani arról, hogy hordd és egyébként is az összes insta-modellnek van már hasonló. És ha elgondolkodsz rajta, hogy megvedd-e olajzöldben ugyan azt a ruhát, amiből a kedvenc színedben egy már lóg a fogasodon, akkor kezdesz elgondolkodni azon, hogy valami itt nincs rendben: a farmerkabátodra – ami ugye szuperül illene a ruhához ebben a színben is – még nem rendelted meg a locsolókannás és plant killer feliratos kitűzőidet! Igazán azonban csak akkor vagy bajban, amikor a barátaidat hétvégi program gyanánt arborétumokba rángatod, és a füvészkert kasszása már névre szóló fotójegyet pecsétel neked.

 

Összességében tehát, csak sejtéseink vannak arról, hogy mégis honnan bontakozott ki ez a meglehetősen szokatlan, de nagy népszerűségnek örvendő zöldmozgalom, és amilyen titokzatosan felbukkant, mi épp olyan gyanútlanul válhatunk a rabjaivá. Mert őszintén be kell vallanom, elképzelésem sincs arról, hogy mikor lettem egy a túlöntözött vagy épp kiszáradt növényeket sirató lányok közül, de mostanra a szobámban egy tálcán ültetem át a gyermekeim és sokszor még a növényrendszertani könyvről mintázott ágyneműhuzatomon is virágföld van. Ha fogékony vagy az újdonságokra, vagy mindig is tetszett a minimál stílus, de sosem tudtad elképzelni, hogy benne élj, mindenképpen tudom javasolni, hogy kicsit nézz utána a zöld és a fehér mesés kombinációinak, ha pedig egy ici-pici szikra is ég a szívedben a növények iránt, már úgy is fotoszintetizálsz!

 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.