“Vizsgaidőszak, minden nap lecitin…”

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Mint harmad éves egyetemi hallgató, immár ötödik alkalommal szenvedem el a vizsgaidőszakot. Bátran kijelenthetjük, hogy ilyenkor a túlélésért küzdünk, hiszen a rengeteg koffeintől, amit a szervezetünkbe viszünk simán kaphatunk egy instant szívelégtelenséget, gyakran feszíthet minket szét az ideg és ilyenkor még sokszor a nálunk sokkal erősebbnek bizonyuló falba is képesek vagyunk belekötni. Mindemellett megkapjuk a környezetünkből azokat a kérdéseket, hogy: Hány vizsgád van még? Nem akarod esetleg január közepéig befejezni? Normálisan felkészültél? Sok van még hátra? Van tételed? Nincs tételed, akkor mégis hogyan a fittyfenében akarsz te felkészülni? Vagy éppen azokat a biztató szövegeket, hogy ne aggódj, menni fog! Neked ne menne? Ne hülyéskedj már!

Nos, igen ám, de sokszor ezek a vizsgák nem arra mennek ki, hogy mennyi időt öltél bele a felkészülésbe, mert sok helyen nagyon nagy szerencse is kell hozzá… Vagy némi protekció. (Most mi van? Ilyen a világ, jól tudjuk, hogy előfordulnak ilyenek.) Ezek után a kérdések, vagy lelkesítőnek szánt mondatok után legszívesebben elvonulnék egy sötét sarokba és megépíteném azt az időgépet, amellyel megkereshetném azt, aki kitalálta a vizsgaidőszakot és középkori módszerekkel szépeny meg…dicsérném… Nyilván.

Na, jó. Viccet félretéve, nagyon sokszor höbörgünk a rendszer ellen, meg hogy fölösleges dolgokat kérnek számon. Igen! Ezzel egyetértek. És azzal is, hogy ami szükséges lenne, arra kevesebb időt fordítanak, viszont jobban belegondolva, ha nem lenne évente két ilyen időszak és néha lenne 1-1 zárthelyi dolgozat elővennénk, vagy olvasnánk bármilyen szakirodalmat? Magamból kiindulva tudom, hogy akármilyen lelkiismeretes tanuló is vagyok, roppant lusta, és nem tennék ilyet. És szerintem nagyon sokan mások is így gondolják. Ha így lenne, akkor nem is lenne értelme az egyetemeknek, mert akkor például hentes módjára lehetnénk akár szívsebészek is.

Persze, utálatos a sok tananyag, a vizsga előtti drukk, amikor összeszorul a gyomrod, szőrösnek tűnő gombóc nő a torkodba, vizzad a tenyered, nem tudsz aludni, mert a belső hangod molesztál, hogy még egy tételt a biztonság kedvéért. De mégis,hogyan is tudnánk ezeket kicsit visszafogni?

  1. Mellőzd a netet! Ne, ne kövezzetek meg! Tudom, tudom, nagy a kísértés, engem is állandóan hajt a vágy, hogy megnézzem mi történik a nagy világban, vagy az Instagramon, de ezzel csomó idő elmegy. Elkezded fél négykor és hopp, már lassan hét óra, majd szembesülsz vele, hogy semmit sem csináltál. Általában én minden harmadik tétel után szoktam egy fél órás pihit tartani (oké, néha egy óra), és ezalatt az idő alatt szaladok fel a netre.
  2. Használj színeket! A színek jók. A színek szépek. A színek feldobják. Nálam gyakran előfordul, hogy egy-egy tételre már csak a színek miatt emlékszem vagy tudom, hogy milyen színnek rajzoltam egy fura macskát a lap szélére. Persze arra ügyeljünk, hogy a tételed nem egy felnőtt színező, vagy mandalás könyv!
  3. Sokaknak a csend válik be, bár neke az akusztikus, vagy éppen a szimfonikus dallamok válnak be a legjobban.
    Példának okáért katt ide!
  4. Mini jegyzetek készítése, kicsi ok-okozati nyilacskákkal. Nem, nem puskára gondolok. Ha leírod a saját kezddel, sokkal jobban megmaradnak a dolgok.
  5. Kakaó vagy tea! Szerintem ezt nem kell túlragozni. Kakaó vagy tea!
  6. Most nem engedi meg az idő, viszont tavasszal/nyáron sokkal jobb a szabadban tanulni.
  7. Tudom, hogy ilyenkor találjuk meg a legmenőbb sorozatokat, de hidd el, nem kell ez most neked! Vagy csak egy rész. Viszont ha megengedsz magadnak egyet, úgysem fogod tudni megállni! Tapasztalat.

Remélem tudtam nektek kicsit segíteni ezekkel a tippekkel! Soha se hagyjon el titeket a remény! 😉

U.i: Nem maradhat ki a kedvencem vizsgaidőszakos dalom!

https://www.youtube.com/watch?v=16VOhwVvDMA

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.