5 dolog, miért jó könyvtárba járni

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Mindenki volt már könyvtárban, ez az egy tény biztosra vehető. Elég tiszta kiindulópont az is, hogy van, aki vissza is ment, de akad olyan is, aki többet be nem tette a lábát. Én kimondottan az első kategóriába tartozom, és szeretném megosztani veletek, miért is élvezet számomra könyvtárba járni.

 

1, Olcsóbb, mint könyvet vásárolni.

A legtöbb könyvtárnak van egy regisztrációs/tagsági díja (ki hogy nevezi), melyet évente egy alkalommal kell befizetnie a delikvensnek. Ezek után úgy válogathat a szabadpolcokon, ahogy kedve tartja, és könyvtára válogatja, a nagyétvágyúak akár 12 könyvet is kihozhatnak. Egyszerre. Ez azt hiszem, sokkal barátibb, mint négy-ötezer forintért megvásárolni egy könyvet, ami még csak az sem biztos, hogy jó. És ehhez kapcsolódik a második pontunk:

 

2, Elolvashatod, mielőtt megveszed

Tiszteletben kell tartani, hogy vannak olyan könyvmolyok, akik sokkal jobban szeretik, mikor a saját könyvük mosolyog le rájuk a saját könyvespolcukról. Van egy könyv, ami érdekelne, de nem vagy biztos benne, hogy tetszene? Menj a könyvtárba, kölcsönözd ki és olvasd el! Ha tetszett, máris mehetsz a könyvesboltba, hogy beszerezhesd a saját példányodat, amit bármikor lekaphatsz a polcról, ha éppen olyan kedved van, hogy belelapozgatnál és elolvasnád a kedvenc részeidet. (Töredelmes vallomás: favorit okom, amiért könyvtárba járok).

 

3, Könyvek… Könyvek mindenhol

Megvan az az érzés, amikor belépsz a könyvtárba, megcsap a régi lapok dohoskás illata és te egyszerűen csak lehuppannál az egyik fotelbe és merednél ki a fejedből? Nincs? Egyetlen szó: könyvtár. Minden könyvtárnak vannak kényelmes fotelei a polcok közé elrejtve. A trükkösebbek a tuja mögé rejtik, de az élelmesebb látogatók megtalálják. Lekapsz egy könyvet a polcról, vagy előveszed a sajátod, és teljes nyugalomban olvashatod, anélkül hogy megzavarnának.

 

4, Csend (+wi-fi)

Vannak sajnos olyan szerencsétlenek, akik nem szórakozásból járnak könyvtárba, hanem tanulni és/vagy (szak)dolgozatot írni. Számukra is ideális a könyvtári környezet, hisz itt az a szabály, hogy vagy csendben maradsz, vagy kirakjuk a szűröd. Ezen felül nem kell hazacipelniük millió meg egy tanulmánykötetet, a helyszínen használható számítógépek is rendelkezésre állnak. Ha esetleg a közeledben nincs olyan könyvtár, ahol biztosítva van egy-két asztali gép, konnektor biztosan akad, hogy vihesd a sajátod.

 

5, Könyvtárban fellelhető rokonlelkek.

A polcok között bóklászva sok-sok hozzánk hasonló emberrel találkozhatunk, kortól és nemtől függetlenül. A könyvek szeretetéhes nem kell semmilyen kritériumnak megfelelni, és ha jobban belegondol az ember, a könyvek többsége feszültségoldó témának is jól használhatóak. Még az is, aki nehezen barátkozik, kellemes beszélgetést folytathat a könyvtárban valakivel, aki a könyvek iránt érdeklődnek. [Itt azért természetesen meg kell jegyezni, hogy bár egy hangulatos beszélgetés a könyvtárban (könyvekről) nagyon jót tesz az ember lelkének, NEM szabad azonnal megbízni bárkiben, aki leszólít a polcok között!]

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.