Interjú a Bagossy Brothers Company-vel

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Sokak számára ismerősen csenghetnek azok a sorok, hogy "Add vissza a játékom…", "Van egy ház, szép tető…", "Sanyi, gyere, nézd eltoltuk megint", és még sorolhatnám. ( Nem ér letagadni, hogy énekelve olvastad a sorokat!)

Így van! A Bagossy Brothers Company nevezetű erdélyi bandáról lesz szó, akik tavaly a Nagy-Szín-Pad Tehetségmutató versenyen lopták be magukat a legtöbb ember szívébe. A banda 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, Bagossy Norbert, Bagossy László, Bartis Szilárd, Tatár Attila, és Kozma Zsombor által. 2015-ben jelent meg első nagylemezük, az Elviszlek, 2017. február 26-án pedig, A Nap felé.
Ebből kifolyólag sikerült felvennem a fiúkkal a kapcsolatot és beszélgetni velük kicsit.


1. Nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérésünket. Az elmúlt napokban jött ki a legújabb nagylemezetek, ami a Nap felé címet viseli. A két lemez között 1 év eltérés van, ha jól tudom. Hogy érzitek magatokat így, hogy úgymond már két "gyermek" szülei is vagytok? Mi jön ezután? Határ a csillagos ég?

Pontosan két év telt el a két lemez megjelenése között. Úgy érezzük, hogy pont egy olyan anyagot sikerült készíteni amilyent szerettünk volna. Az első lemez erősre sikerült, megalapozta a koncert repertoárunkat A második lemez dalai merészebbek, kísérletezőbbek lettek, talán líraibb is némelyik, de a visszajelzések alapján jól fogadta őket a nagyközönség. A második lemez megjelenésével több dal gazdái is lettünk, ezáltal jobban lehet játszadozni, alakítani a koncertek setlistjét, ez mindenképp könnyebbség.

 

2. Van valami varázsszavatok arra a stílusra/műfajra, amiben alkottok, vagy inkább megpróbáljátok ezt "folk, indie, alter" stb. szavakkal körülírni? Esetleg a legegyszerűbb, ha a kérdező meghallgat néhány számot?

Valóban nem lehet egy szóval definiálni a zenekar stílusát, most is úgy gondoljuk, hogy az indie/alternativ/folk megnevezés tükrözi leginkább azokat a vizeket amelyeken evezünk. Mindemellett úgy hisszük, hogy kialakult egy sajátos irány is amely olyan Bagossys.

3. Az előző album címadó dala az Elviszlek volt, itt pedig az Úszom a Nap felé. Miért pont ez? Honnan jött ez a cím?

A lemezen található Úszom a Nap felé dalból vettük a lemez címét is. Eredetileg a teljes dalcím lett volna a lemez címe is, de kissebb nyelvtani vitába keveredtünk az Úszom, vagy Úszok szavak helyességéről (ikes igéről lévén szó Úszom a helyes, de az Úszok kifejezőbb és szintén használatos)és emiatt maradt röviden A Nap felé. Hideg telünk volt Gyergyóban, így a lemez címe egyben a meleg napfény iránti vágy is lehetne, persze nem ez volt a cél, de bele lehet magyarázni.

 

4. Nagyon tetszik, hogy a legtöbb dalhoz készítettetek egy dalszöveges videót, vagy éppen egy klipet. Eredetileg is így gondoltátok, hogy Norbit felültetitek egy biciklire, hogy had menjen?

Hat olyan dal készült a lemezre, amely korábban nem volt hallható és nagyon karakteresre sikerültek. Ezért szerettük volna, ha mindegyik új szerzemény kap elég időt, hogy a rajongók ízlelgesség. Mindegyik dalhoz szerettünk volna egy mozgóképes felvételt társítani, de nem voltak konkrét elképzelések, sok esetben az egyik filmezése közben jot a másik ötlet. A videók nagyrésze három hét alatt készült el, közvetlenül a megjelenések előtt, és volt olyan amely közben.

5.Sokat kérdezték már tőletek, hogy mi inspirál titeket, hiszen meseszép dalszövegeket írtok, és ugye gyakran felmerül az a kérdés is, hogy mennyi köze van ehhez Erdélynek? A táj az, amiből ihletet nyertek, vagy vannak bizonyos múzsáitok? Nektek melyik a személyes kedvencetek? Romániában milyen visszajelzéseket kaptok?

 A dalok szövegeit és alapjait Bagossy Norbi írja. Elmondása szerint szükség van némi egyedüllétre, ráhangolódásra, aztán jön egy dallam, egy helyzetkép, álomszerűen, aztán elkezdődik a szöveg megírása, amely olyan formán szövődik, mint amikor az anyuka mesél a gyerekeknek egy átlala kitalált mesét. Elkezd egy történetet, de még ő sem tudja mi lessz a vége.


6. A téli időszakban Magyarországon a Lóci játszik zenekarral turnéztatok. Számíthatunk még erre a felállásra, vagy esetleg valami közös mókára? Beck Zolival (30Y) és a Republic-kal már a színpadra álltatok. Megfogalmazódott esetleg a fejetekben, hogy közös munkára adjátok a fejeteket?

Az idei első magyarországi koncertet is Lóciékkal kezdjük, együtt mutatjuk be a lemezeinket Szegeden. Az új lemezen Boros Csaba is énekel az Esti Ének című dalunkban és Norbi is közreműködik majd a most készülő Republic lemezen. Ugyanakkor Csaba vendégszerepel majd az Akváriumos lemezbemutató koncertünkön is április 7.én. A 30Y-nal is nagyon jó baráti kapcsolatot ápolunk, a Balaton partján lessz közös fellépésünk a nyár folyamán.


7. Ha tehetnétek, melyik külföldi együttessel játszanátok együtt?

Szerintem a Mumford and Sons zenekart választanánk, de nem utasítanánk el egy The Lumineers, vagy Kodaline felkérést sem. Emellett, persze bármelyik zenekarral szívesen játszunk, amelynek tagjaival megtaláljuk a közös hangot.

8.Előreláthatólag a nyár ismét a fesztiváli fellépések időszaka lesz? A családotok jól viseli, amikor távol vagytok?

Idén nyáron nagyrészt Magyarországon fogunk koncertezni és a Balaton partjára költözünk. Kibéreltünk egy nagy házat ahol hosszabb periódusokra elfér a családunk és a barátnők, így egyszerűbb less majd elviselniük a fesztiválszezonnal járó távolléteket.

9. Az utolsó kérdésem, hogy beváltható-e egy 2200 forintos jégkrém csoda az albumotokra?

A válasz igen, habár nem tudom, hogy a kérdés pontosan mit is fed, de jól hangzik és a válasz igen!

Ezúton is köszönöm a fiúknak, hogy időt szakítottak rám! Adjátok tovább, hogy Bagossyt hallgatni ér. Sőt, kötelező! Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egy koncertjükön vegyen részt, a függőség garantált, hiszen csodálatos atmoszférát teremtenek a fiúk.

Még több képért és információért csekkoljátok le a fiúk Facebook oldalát! 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.