Marvel vs DC

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Nagyon sokan vannak szerintem, akik rögtön felkapták a címre a fejüket és átsuhant a fejükben a gondolat, hogy melyik a jobb és miért. Ez igazából olyan, mintha egy nagy döntés előtt állnál és elkezdenéd írni a pozitív és a negatív érveket, de úgyis ahhoz írsz több jót (vagy éppen rosszat), amelyik felé húz a szíved. Mindenki ezt csinálja, teljesen objektív véleményt nem tudsz alkotni erről, viszont szerintem a sárdobálás is felesleges és gyerekes ebben a témában.

Én olyan szerencsés -vagy éppen szerencsétlen helyzetben vagyok-, hogy mind a kettőt ugyanannyira szeretem, vagy éppen gyűlölöm. Igazság szerint én már gyerekkorom óta követem mind a két univerzumot, hiszen lehet a kortársaim emlékeznek, hogy régen nem a Disney Chanel, Nickelodeon volt a menő gyerekcsatorna, hanem Jetix, FoxKids, CartoonNetwork, vagy éppen a hétvégi reggeli matiné a TV2 műsorán, vagy a Kölyökklub az RTL-en. Be kell valljam, hogy már akkor is elég kevés jó animációs film volt, de még mindig több, mint manapság. Mivel nekem van egy bátyám rendszerint élet-halál harcok folytak a távirányítóért, és sokszor kellett kompromisszumot kötnünk (gondolom mondanom sem kellett, hogy általában az volt, amit ő akart). De semmi vész, mert így találkoztam például a Pókemberrel, Vasemberrel, a Fantasztikus Négyessel, a Bolhával, Batman és Robin párossal, egy vak csókával, akinek nem jut eszembe a neve, de lézer szeme volt, az X-manes mutánsokkal, Supermannel és még sorolhatnám. (sőt nekem olyan elképzeléseim is voltak, hogy vagy Ciklon szeretnék lenni, ha felnövök, vagy pedig Vadóc, mert annyira rohadt jó haja volt az animációs sorozatban.)

Ezek között van olyan, amit/akit mai napig imádok, de van olyan, akit legszívesebben felgyújtanék.(Példának okáért Pókembert. Magát a sztorit sem sikerült soha megszeretnem, Peter Parker számomra irritáló karakter, mert egy szuperhős legyen szuperhős, ne ilyen tutyimutyi. Meg nem tudom sajnos, hogy melyik volt előbb Superman, vagy Spiderman, de nekem a két sztori pöppet hasonlít egymásra, főleg akkor, amikor Péterünket valami űrtrutyi átváltoztatja gonosszá. Neki talán ez volt a kriptonit?)

Igazság szerint mind a két univerzum a maga nemében különleges, csak ezt azért felejtjük el, mert állandóan a másikhoz mérjük, nem pedig a sajátjához. A DC szerintem a maga komor hangulata miatt jelentős, és ezért hat erőltetetten, ha valaki humorizálni próbál. (Nem. Joker nem volt vicces, hanem a maga groteszk és abszurd módján testesítette meg szerintem azt a bohóc imidzset, amitől általában a gyerekek félnek kiskorukban.) Most ha jobban belegondolunk, hogy nézne ki, ha Batman leállna ott vicceskedni? Elveszne a történet és maga a karakter éle. Batman legyen szarkasztikusan sznob nagymenő, amit Christian Bale szuperül alakított. A Marvelnél meg azért, ha megnézzük a Logant akkor azt mondjuk rá, hogy jó-jó, utolsó rész, Farkasunk megérdemli ezt a tragikus részt, viszont mindenki tudja, hogy nem ez a Marvel sajátja, nem ez Rozsomák és Mr.X. Lezárásnak rohadt jó film, viszont a többi Marvel filmhez képest szerintem nem illik. A Marvel mindig megfogalmaz az adott filmben egy célt, mondanivalót, amit szétcincálnak benne, hogy a végén összeálljon a kép, de ezt nem izomból nyomja le a torkodon, mint sokszor a DC, hanem kellő mennyiségű humorral, kicsit pozitívabb fényben hozza tudtodra. Néha azért vannak itt is túlkapások, mint pl a Deadpoolban, hiszen ott valljuk be vicces-vicces, de túl sok. Oké, tudom, karakter függő is, viszont Deadpool olyan, mintha Iron Man, Loki, és Űrlord szerelemgyereke lenne, éppen ezért gondolom, hogy néha megérdemelné, ha a komolyabbik oldalát kiemelnék kicsit.

Egy szó, mint száz: a maga nemében mind a kettő páratlan, egymáshoz mérve viszont eltűnnek az értékek, különlegességek. Laikusan próbáljátok meg nézni, és ha feljön egy ilyen téma esetleg egy baráti találkozón, ne a szardobálás menjen.

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.