Macska a főszerepben (5 film)

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Képzeljük magunk elé az alábbi szituációt: Dögfáradtan hazaérsz az egésznapos melóból, otthon pedig nem vár senki. Ledobálod magadról a gönceidet, átvedlesz az otthon talált, molyrágta susogósba, vízszinesbe helyezed magad a kanapén, a TV előtt. Te is tudod, hogy hiányzik valami, azóta érzed, hogy beléptél az ajtón.

Bizony, egyetlen szőrös kis véreb sem kuncsorog kajáért, egy farkinca se emelkedik a levegőbe örömében, és semmi nem rágja le a bokádról a húst. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miféle bestiáról is beszélek, hisz a lehetőségek tárháha végtelen. De ha jobban belegondolsz, melyik az a házikedvenc, amelyik harabb örül a kajának, mint neked? Úgy van, a macskák! Következzék tehát 5 film, ahol a cicáké a főszerep!

Kilenc élet


francia-kínai családi vígjáték, 87 perc, 2016

Nem állítom, hogy ez a film egy műremek, de egy fáradt nap után, mikor nincs kedved valami magasröptű drámával foglalkozni, kitűnő választás lehet. A poénjai kicsit alpáriak, de mosolyogtatóak, a mondanivalója végtelenül egyszerű és mégis szívet melengető. Nyilvánvalóan nem várható el, hogy a film egy valódi macskával játsza el azt, amit, viszont számomra az animáció meglehetősen gyengécskére sikeredett. Ez csak az első pár macskás jelenetnél lehet zavaró, de egyébként könnyen hozzászokik az ember szeme. Nem kell nagy elvárásokkal neki indulni, de okozhat kellemes perceket. Ha másra nem is alkalmas, legalább segít elaludni.

Garfield


amerikai családi vígjáték, 77 perc, 2004

Akárkit kérdezgettem, hogy milyen macskás filmek jutnak az eszükbe, a legnyilvánvalóbbra senki sem gondolt. Pedig mennyi örömet okozott nekünk ez a dagi kis vörös, vagy film, vagy kis képkockák formájában! Éppen ezért, még ha nem is egy filmművészeti csodáról van szó, bármikor képes vagyok megnézni a Garfieldot anélkül, hogy egy jelenetet is unnék. Bár összesen csak három zsebkönyvem volt tinédzserkorom hajnalán, ha azokat figyelembe vesszük, a film készítői úgy ahogy hűek maradtak Garfield megalkotott karakteréhez. És nem tudom, ki hogy van vele, de én szentül hiszem, hogy minden macskának a lelkében lakozik egy ici-pici Garfield.

Macskanő


amerikai kalandfilm, 104 perc, 2004

Úgy tűnik, 2004 a macskák éve volt. Hogyan is feledkezhetnénk meg Halle Barry egyik kultikus (kevésbé sikeres) szerepéről, a macskanőről? Bár a kritikusok gyakorlatilag szénné alázták, szerintem nem volt rossz film. Noha úgy tűnik, hogy ez a cikk a középkategória alsó határát súroló filmeknek szán kiemelkedő szerepet, egy esélyt mind megérdemelnek. Bevallom, sok mondanivalót nem is lehet megfogalmazni a filmről, abszolút módon a cselekményre fókuszál rá. Javítsatok ki ha tévedek, de nem igen van tanulsága. Egy estés szórakozás

Kutyák és macskák


amerikai családi vígjáték, 87 perc, 2001

Sajnos, mint hűséges macskatartónak, nekem is tudomásul kell vennem, hogy nem mindenki osztozik a rajongásomban, éppen ezért igyekszem nem a személyem elleni támadásnak venni, ha esetleg valaki a macskák negatív tulajdonságait emeli ki. Így voltam ezzel akkor is, mikor még kölyök koromban először láttam a Kutyák és macskák c. filmet, ami egyértelműen a kutyákat helyezi versenyképesebb pozícióba. Tény, hogy a film sok esetben túlzó, de be kell ismernem, nagyon jól eltalálták mik azok a jellemvonások, amik miatt egy kutyus tényleg mondható szerethetőbbnek. Az biztos, hogy miközben ezt a filmet nézed, kiakad a „cukiságmérő”.

Macskarisztokraták


amerikai rajzfilm, 76 perc, 1970

Ugye nem gondoltátok komolyan, hogy végigmehetünk a cikken úgy, hogy egy rajzfilmet sem említek meg? Pedig ez az egyetlen olyan mű, ami nem középkategóriás, hanem egyenesen elsőosztályú szórakozást nyújt mind kicsiknek, mind nagyoknak. Külön szeretem benne, hogy bár itt a főgonoszt egy kétlábú alakítja, nem arra utaztak, hogy az emberi gyarlóságot szembe állítsák az állatok tiszta szívével. Tele van szerethető, mi több, imádnivaló karakterekkel, s nem utolsó sorban adózik az olyan kis rózsaszín világban élő kislányoknak is, mint amilyen én voltam kicsiként (vagy épp most. Khm.). Ha még nem láttad volna, szégyelld magad össze és vissza, aztán szánd rá magad. Nem bánod meg!

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.