Bullet Journal: Tartsd kézben az életed!

🕔 Olvasási idő:  4 perc

…avagy mindent a gyorsnaplózásról, azaz a Bullet Journalről

Sokáig azt hittem, én vagyok az egyetlen szerencsétlen ezen a hepehupás bolygón, aki képtelen rendszert tartani az életében, hiszen akár egy aranyhal, mindent egy szempillantás alatt elfelejt. Aztán az élet bemutatta nekem a Bullet Jorunal mesés világát, ami által bizonyosságot nyert, hogy sokkal több ember szétszórt, mint azt elsőre gondolnánk!

Mi az a Bullet Journal?

A BuJo gyakorlatilag egy személyre szabható határidő napló, ami mindent tartalmaz, amire csak tulajdonosának szüksége van. Nem kell hozzá semmi más, csak egy tetszőleges füzet, egy toll és némi határozottság. A formai felépítésre nemsokára visszatérünk!

Honnan ered a „gyorsnaplózás”?

Bár kevesen tudják, de az egész Ryder Carroll fejéből pattant ki évekkel ezelőtt. A Brooklynban élő férfit gyerekkorában figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták. A betegségben szenvedők első sorban dekoncentráltak azaz képtelenek sokáig egy dologra összpontosítani, a hiperaktivitás inkább csak kísérő tünet. Ennek kompenzálásra Ryder mindenhova vagy egy tucat füzetet cipelt magával, ám egyszer ráébredt arra, hogy a hagyományos határidőnaplókat és feljegyzéseket a saját rendszere szerint átalakítva még hatékonyabb lehetne. Ryder azt nyilatkozta, ezen rendszerezés közben szembesült a ténnyel, hogy a naplózás egyfajta adatgyűjtés saját magunkról, ami segít memóriánk fejlesztésében, illetve hogy egész egyszerűen a füzetke „észben tartja” amit nekünk nem sikerül.

Az alkotó egyébként jelenleg digital product designerként dolgozik, de elsődleges munkája maga a Bullet Journal. Az egyetemet követően kezdett programozást tanulni, mely sokban segítette a BuJo formájának kialakulását. Ám ötletét sokáig nem prezentálta, először egy kollégájának beszélt róla, amikor látta, hogy ő maga is képtelen rendszerezni a dolgait, és asztala ki sem látszik a sticky notesok és nyomtatványok alól. Ezt követően hosszú évek teltek el, mire 2013-ban  publikálta elképzeléseit, mely által azonnal nagy népszerűségre tett szert.

Egy évvel később Kickstarter kampányt indított, hogy egy új honlapon keresztül központosíthassa a Bullet Journal közönségét. Mindössze 8 óra kellett, hogy befolyjon a kitűzött összeg.

Ryder úgy tartja, a BuJo egy egyszerű lifehack, ami mindössze azért lett közkedvelt, mert mindenki számára azzá válhat, amire éppen szüksége van. Azt kitalálni, hogy valójában mire is van szükséged az életed rendszerezéséhez pedig gyakorláson múlik. A kezdeti szégyenlősségéből fakadó félelmein felülemelkedve, nagyon büszke arra, amit alkotott – főleg a széleskörű közönségre –, és kíváncsian várja, mit hoz a jövő.

Hogyan kell Bullet Journalt készíteni?

Mint azt már írtam, csak egy füzetre és egy tollra van szükségünk. Nyilván egy kidolgozott BuJo ennél összetettebb, de ha nem szeretünk sokáig szöszölni dolgokkal, egész egyszerűen is kivitelezhető.

Ryder meghatározása szerint a füzet feladata, hogy

számon tartsd a múltat, rendszerezd a jelent és tervezni tudj a jövőben.

Ennek fényében egy-egy füzet elég vaskossá is válhat, hiszen megannyi dolgot ötvözhetünk benne.

A beépült határidő napló három nagy részre osztódik:

  • éves feljegyzések
  • havi feljegyzések
  • napi feljegyzések

Ezek pontosan úgy működnek, mint egy naptár. Feljegyezhetünk ünnepeket, programokat vagy épp elvégzendő feladatokat. Ami különlegessé teszi, avagy amiben a „gyorsnaplózás” lényege rejlik, azok a jelölések. Ryder elképzelése szerint, például ha egy teendőt (melyet alap esetben egy ponttal [•] jelöltünk) nem végzünk el az adott napon, háromféleképpen alakíthatjuk:

  • amennyiben a továbbiakban nem kívánjuk elvégezni, egy x-et teszünk a pontra vagy egyszerűen áthúzzuk a teendőt
  • ha a közeljövőben szeretnénk megvalósítani, egy jobbra mutató nyilat (>) kell rajzolnunk
  • ha pedig hetekre vagy hónapokra elnapoljuk, azt egy balra mutató nyíl (<) jelöli

Értelemszerűen az utóbbi két esetben át is írjuk a következő napra, hétre, hónapra a teendőt. Ez meglehetősen megkönnyíti az átláthatóságot mind előre, mind visszamenően illetve természetesen meggyorsítja a tervezést.

Ezen kívül millió meg egy jelölés alkalmazható, a készítő külön „keys” oldalt hozott létre, ami a különböző ikonok gyűjteményéül szolgál, illetve nagy hangsúlyt fektetett az oldalak számozásának fontosságára is, hiszen a füzetét egy „index”, egyfajta jegyzék indítja, melybe kilistázhatóak a különböző témák vagy hónapok az oldalszámok alapján.

Említettem már, hogy Ryder lelkesedett az önmagunkról való adatgyűjtés iránt is, így született meg a „habit tracker”. A napló ezen oldalai szokásaink grafikus, diagramm-szerű mérésére szolgálnak, például, hogy hányszor edzettünk az adott hónapban, vagy mennyi vizet ittunk egy nap. Érdemes lehet könyv-film-kaja vagy bármilyen egyéb listát is vezeteni, a már elolvasott, megnézett, elfogyasztott és a vágyott darabokról.

Az internet hatása Ryder elképzelésére

Akik eddig is ismerték a bullet journalinget, esetleg maguk is vezetnek naplót, most biztos furcsállják, hogy a rajzokról eddig egy szó sem esett. Nos, ez nem véletlen, a dekorálást nem az alkotó találta ki, hiszen az ő célja alapjaiban véve a naplózás felgyorsítása volt, ezt már csak a netezők tették hozzá. Nyilván ezerszer jobb egy szép-színes füzetkére ránézni nap mint nap, így érthető, hogy a jó kézügyességgel megáldott naplózok egész extrém módon dekorálják lapjaikat. Egyébként ezért is terjedt el a pontozott jegyzetfüzetek használta a kockások helyett, hiszen a pontozás megadja az irányt a szemnek, de nem korlátozza a fantáziát.

Alkossunk!

Akik a cikk hatására kedvet kaptak egy BuJo elkezdéséhez, vagy éppen eddig is használták, de most jöttek rá, hogy nem voltak kellően informáltak a témában, mindenképpen keressék fel Ryder honlapját, illetve nézzék meg a témában készített videóját. Ezekhez angoltudás szükséges, de az se búsuljon, akinek nem erőssége az angol: a youtubeon számtalan magyar nyelvű videó is található a témában, valamint a képek is remek inspirációul szolgálnak!

Én szeptember óta vezetem a saját naplómat és szó szerint megváltotta az életemet. Felfoghatatlan számomra, hogy lassan fél éve alig-alig felejtek el valamit, és képes vagyok rendszert tartani az életemben, éppen ezért mindenkinek ajánlom, aki hasonló cipőban jár! Ugyan az én BuJo-m elég soványka, mert én leginkább tényleg határidő naplónak használom és extraként csak „todo”, havi célok és sikerek illetve költekezéssel kapcsolatos oldalak szerepelnek. Plusz a végére készítettem egy kis táblázatot, hogy melyik növényemet mikor kell meglocsolni valamint tápoldatozni, mert mint #plantlady muszáj volt megoldást találnom a felelőtlen gondozásom okozta elhalálozásokra.

Amennyiben nektek is van BuJo-tok, vagy készíteni fogtok, szívesen olvasnám személyes tapasztalataitokat (az elérhetőségeimet a profil oldalamon megtaláljátok) és ha szeretitek díszítgetni is a füzeteteket, küldjetek róla képet a Miszi facebook oldalára, mert ha sokan üzentek nekünk, posztolunk egy válogatást a naplóitokról!

 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.