Koncentráció írás közben – 7 tipp!

🕔 Olvasási idő:  5 perc

Megvan az az érzés, amikor azt hiszed, minden készen áll az íráshoz, hogy itt az idő alkotni valami nagyot – na jó, egyáltalán bármit is alkotni – viszont amikor nekiülsz, mégis minden olyan nyögvenyelősen megy, és az írás helyett ezer másfele jár az agyad?
Miközben én most ezt a bejegyzést írom, értelmetlenül babrálom a hajam, és YouTube ablakok közt váltogatok. Ha nem jönnek kezem alá a szavak, valószínűleg tiszta ideg leszek, lecsukom a laptopot, és lehet soha többet nem lesz kedvem ehhez a bejegyzéshez.
De amint láthatod, valahogy mégis megszületett ez a cikk. A Te írásaidat sem kell elnapolnod vagy abbahagynod csak azért, mert nem annyira tudsz odafigyelni, mint máskor. Jogosan teheted fel a kérdést ezután a felvezető után:

Hogyan koncentráljak jobban az írásra?

1. Használd a kezeid


Na de semmi rosszra, csak írásra. Manapság sokkal egyszerűbb gépen írni, legyen szó akármilyen tartalomról: ha megvan egy novella, lemented a .doc fájlt, és Facebook-on egyből át is dobod pár ismerősödnek, hogy nézzenek rá. Gyors, egyszerű, és kényelmes. Viszont épp ezek miatt, kevesebb figyelmet is igényel billentyűket nyomogatni, mintha kézzel írnál. A betűk megformálása, a kezed mozgatása jobban leköti az agyad, mint billentyűnyomás, emiatt pedig kevesebb kapacitásod lesz mással foglalkozni.
Persze az elkalandozás lehetősége így is megvan: én például gyakran kezdem el túlcicomázni a betűket, vagy a lap szélét telerajzolni. Nyilván ez sem az írás folyamatára irányuló koncentráció, viszont még mindig közelebb maradsz a munkához és a munkafelülethez, mintha gép előtt ülnél, ahol lehet tíz perc múlva már svéd death metal zenekarok Wikipedia oldalát olvasod.

koncentrálni írásra

Az “Írj kézzel” tipp visszafele is alkalmazható: ha eddig papírra írtál, az ismeretlen terep miatt lehet izgalmasabb lesz egy szövegszerkesztőben dolgozni.
Ha van írógéped, akkor az eszközök váltásával még többet tudsz kísérletezni: az ugye messze nem kézzel írás, de még sincs interneten, mint egy számítógép.

Nyilván ha regényt vagy hosszabb novellát írsz, akkor elég sok plusz munkának tűnhet papírra vetni az egészet puszta kézzel, ezért ez inkább a rövidebb írásokra vonatkozik – bár előbbieknél a vázlatok és a tételmondatok nyugodtan mehetnek papírra.

2. Zene nélkül (mit ér az írás)


Eddigi tapasztalataim alapján két körül-belül azonos méretű csoport van:

  • Zenével alkotók
  • Zene nélkül alkotók

Az írás közbeni zenehallgatás pozitív hatásait már korábban is megírtuk, és valóban nagyon inspiráló és/vagy motiváló tud lenni, ha a kreatív alkotói folyamat közben szól valami akár halálian chilles, akár up-beat pörgős szám. Viszont, sajnos a zene hibája is lehet, ha nem tudunk kellőképp koncentrálni.
Ha eddig zenét hallgattál közben, nézd meg, milyen ha csendben próbálod meg. Szintén érdekes kísérlet lehet, ha például fül-/fejhallgató helyett inkább csak hangszórókból szól egy kis háttérzaj. Vagy fordítva. A fülhallgató kétség kívül egy csodálatos dolog, ha ki szeretnéd zárni a világot (M3-as metrópótlóra feltétlen ajánlom), viszont sokkal könnyebben is tudsz elkalandozni általa, ha koncentrálnod kell. Bár ez utóbbi úgy ámblokk a zenére is igaz: helyzet- és személyfüggő, mikor tereli el még jobban a figyelmed, és mikor segít összpontosítani.
A műfajokat is érdemes váltogatni. Ha elkezdesz légdobolni vagy gitározni egy rock dal alatt, attól egy “10 hours ilyenolyan chill music mix” című videó (amikből csurig van YouTube) lehet segíteni fog, bármilyen bazinagy arénás koncertre is képzeled magad a kedvenc számod közben.

3. Legyen intim


Nem, ne gyújts gyertyákat, és ne hintsd le az íróasztalt rózsaszirmokkal… és a ruha is maradhat (na jó, ki tudja).
Lényeg, hogy az intimségnek nem ezt a fogalmát keressük most. Bármennyire is borsódzik a hátam az olyan kijelentésektől, hogy “az írás a legnagyobb szenvedélyem a világon”, vagy hogy “élek-halok mikor a betűket papírra vetem”, el kell ismernem, hogy tényleg kell valamennyi minimális szenvedély és romantika ahhoz, hogy alkotni tudj valamit.
De hogy mit értek ez alatt pontosan? Tényleg nem muszáj természetfeletti dologként, vagy rituáléként megélni a művészetet, viszont nem lehet úgy leülni írni, hogy épp beesel az ajtón, levágódsz kabátban és maradék uzsonnával a kezedben gyorsan firkálni valamit. Kell egy kis hangulat, be kell lépni az alkotás atmoszférájába.

Ha rohanva, sietve, erőltetett menetben (haha) próbálsz írni, annak nem lesz olyan végeredménye, amilyet szeretnél.

4. Legyen magánügy


Az intimséghez tartozik még az egyedüllét is. Ha az öcséd az ágyadon játszik, ha a lakótársaid buliznak a nappaliban, és neked még lenne időd és kedved is írni, akkor sem tudod annyira magadénak érezni, ha nem adod magad oda teljesen az alkotásnak. Az alkotás és az írás Rólad szól, az ember teljesen saját és valódi arca pedig csak akkor jelenik meg, ha egymagában van.

Gondold végig, hogy a közösségi média mekkora szerepet játszik az intimszféra kialakításában. Ha senki sincs otthon, de egyre növekszik a szám a Messenger ikon jobb felső sarkában, az ugyanannyira zavaró lehet. Az interneten bármikor el tudnak érni az ismerőseid, akármelyik pillanatban érhet valami új infó, bármikor történhet valami izgalmas – bármikor jöhet valami, ami még akkor is képes elterelni a figyelmed, ha egyébként sikerült tökéletesen bekerülni az alkotás sodrásába.

5. Sablon dolgok


Azaz:

  • Víz
  • Kaja
  • Friss levegő
  • Mozgás

Tök mindegy milyen cikkről legyen szó, ahol tanácsot akar adni a kedves szerkesztő, ott biztos találkozunk ezekkel a fantasztikus tippekkel is, amik már nekem is a könyökömön jönnek ki. De nem hiába: a biológiai szükségleteink nagyon minimális kielégítése tényleg alapfeltétel ahhoz, hogy bármit jól tudjunk csinálni.

Ha nem érzünk valamit teljesen okénak, vagy biztosra szeretnénk menni, hogy tényleg a legjobb kondícióban vagyunk, akkor egy pohár vízzel, valami kisebb-nagyobb harapnivalóval, egy gyors szellőztetéssel és egy-két gyakorlattal gyorsan összekaphatjuk magunkat. A gyakorlat még jobb, ha valami derék vagy gerinc mozgatás, mert az írás mégiscsak ülő munka, és ahogy észrevettem egész sok alkotónak van gerincferdülése.
A víz hiánya sok esetben okozhat fáradtságot, fejfájást, lassabb észlelést – ezek mind olyan gondok, amik miatt egyből búcsút is lehet inteni a koncentrációnak. Tudom, hogy elcsépelt egészség-duma, de nevetségesen sokszor segít ez az apróság, és én magam is rendszeresen elfelejtek inni (mármint, vizet).

6. Tiszta terep


A terep most nem az íróasztalod vagy a szobád, hanem a napod – bár arról is hosszú vitát lehetne letolni, hogy mennyivel rendetlenebb a művészek szobája általában, és milyen hatással van az agy kreatív részére a széjjelség.
Tehát, a napod. Meg az életed. Tudnál nyugodtan írni úgy, hogy fél óra múlva le kell vinned sétálni a kutyát, utána pedig elmész moziba a barátaiddal? Ha még “igen” is a válasz, nagy valószínűséggel csak pár sort haladnál, és csalódott lennél, hogy nem volt produktív az a fél óra. Pedig nem azért, mert csak fél órád volt, hanem mert tele volt a fejed azzal, hogy mit kell még tenned aznap. Nem véletlen szokott a legtöbb művész este, a nap végén alkotni.

A művészet nem olyan dolog, amit csak úgy bele lehet tuszkolni a napközbeni üres pontokra.

Ha mégis szeretnénk rövidebb ráérősebb pillanatainkban írással foglalkozni, akkor is találhatunk tennivalót: korábbi írások átolvasása és átjavítása, papírra írt dolgok begépelése, regényhez ötletelés és tervezgetés, ismerősök véleményeinek kikérése, stb.

7. Lehet, ez nem az a nap


Természetesen igen, ez a legbosszantóbb dolog. Lehet, nem benned van a hiba. Vagyis, ezt így furcsa kijelenteni, mert nyilván te vagy az Alkotó, így kiben másban lehetne, de tényleg van úgy, hogy csak el kell fogadni: ezen a napon bármit teszel, nem fogsz tudni túl sikeresen dolgozni.

Ne feledd, hogy a kreativitás, az alkotási vágy, az inspiráció, és minden egyéb intuitív dolog ami az íráshoz kell, mind nem kézzelfogható, és lesznek eredményesebb, meg kevésbé eredményesebb napok. Én a tegnapi nap egy órát töltöttem ezzel a cikkel, egy és fél pontig jutottam el, ma pedig ugyanennyi idő alatt megírtam az egész maradékot.
Ha hosszabb ideig áll fent ez a tehetetlen állapot, akkor valószínűleg írói válságod van. Hogy ez micsoda, és hogy mássz ki belőle, arról itt olvashatsz többet!

Ha úgy érzed, egyáltalán nem megy, inkább ne erőltesd a végtelenségig, mert csak felhúzod magad – tök feleslegesen, mert ahogy korábban is bizonyítottad már magadnak, igenis tudsz írni, ha jó passzban vagy (bármennyire is azt hiszed a szarabb napokon, hogy ez nem így van).

Hasznosnak találtad a tippjeinket? Vagy neked van valami más módszered? Oszd meg velünk! 😉

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.