Hogyan szerezzek inspirációt?

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Hazudnék, ha azt mondanám, inspirációt szerezni nem mágia, ugyanis bárhonnan nézzük, van valami megmagyarázhatatlan dolog abban, hogy egy alkotónak, művésznek honnan jönnek az ötleteik. Nem lehet őket szisztematikusan rendszerezni, tudományosan behatárolni, előre megtervezni: egyszer csak valami bevillan, jön egy szikra. Ha már régebb óta alkotsz, biztos tapasztaltál már ilyet, és általában így, minden erőlködés nélkül szoktak lenni a legnagyobb ötletek.
Mint ahogy mondtam, az inspiráció nem egy kézzel megfogható, behatárolható dolog, viszont az korántsem mindegy, hogy mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy az a bizonyos szikra megérkezzen.
Sajnos vagy nem sajnos, de garantált recept nincsen – nézzük azonban hogyan tudunk esélyt adni magunknak egy kis inspirálódásra, és hogyan szerezzünk inspirációt!

Ne parázz!


Ismered azt az érzést, amikor este aludni szeretnél, mert holnap nagy nap lesz, és szeretnéd kipihenni magad, de elkezdesz idegeskedni, hogy nem tudsz majd elaludni, és éppen az idegesség miatt nem alszol majd?
Lehet nem annyira feltűnő, de amikor valami új dolgon agyalsz, akkor is előkerül ez a jelenség. Arra koncentrálsz, hogy jöjjön már végre valami inspiráció, és ha nem jön azonnal, elsőnek, akkor ugyaúgy itt is jön a begörcsölés.

Ha például pályázatra vagy versenyre alkotsz, akkor nyilván igyekszel nem kicsúszni a határidőből, de ha göcsösen erőlködsz, azzal csak magadat hátráltatod. Egyszerűbb ha inkább bízol benne, hogy neked bizony lesz majd egy egetrengetően remek ötleted. Ebben a szomorú az, hogy, a határidő vészes közeledtével már jogosan kezdesz aggódni, amiből pedig következik az erőlködés…

 

Röviden: ne parázz! 

Legyél résen!


Valljuk be, a legtöbb művész általában inkább befelé forduló, introvertált típus. Ennek ellenére azonban mind számára
fontos, hogy nyitott szemmel (és füllel) járjanak, mert rengeteg elmondatlan történetet tartogatnak az odakint lévő dolgok.
Legyünk mindig résen: figyeljünk oda amikor egy ismerősünk valamit mesél nekünk, nézzük meg az utcák történeseit, az emberek életét és élethelyzetét, és látogassunk el híroldalakra is, hátha megfog valami esemény vagy cikk ott is.

 

Röviden: Legyél résen, pajti!

 

Te magad


Ha már volt szó a külvilágról, akkor legyen szó a mi kis belső világunkról is. Nem ritka eset, és szerintem senkinek sem mondok újat azzal, hogy nagyon sok író és művész a saját életében megtapasztalt, átélt dolgokat örökíti meg, meséli el alkotásával. Nem csak személyes segítség lehet leírni például egy tragikus eseményt, de mivel saját élmény, így nálad hitelesebben senki sem tudná elmesélni.
Természetesen senki sem kötelez, hogy foggal-körömmel ragaszkodj az eredeti történésekhez. Csak a fantáziádon múlik, mennyir színezel ki valamilyen személyesebb elemet. 

 

Röviden: Idézd fel magadból, színezd ki, meséld el!

Brainstorm


Azaz, szárazfordítással magyarul „agyvihar” (de ez elég kínosan hangzik, maradjunk az angolnál).
Általában akkor szokták használni ezt a módszert, ha egy csapatnak gyors ötletekre és/vagy megoldásokra van szüksége. Miután mindenki végzett a brainstormmal, bedobják a közösbe amijük van (vagy nyilván épphogy közösen brainstormolnak). Nos, az alkotói munka nem éppen csoportos tevékenység, de ennek ellenére itt is ugyanúgy működik ez a dolog.

A teendő nagyon egyszerű: vegyél egy lapot (lehetőleg fizikailag, tehát ne a gépen nyiss meg egy dokumentumot), és valamilyen írószerszámot. Készülj fel arra, hogy te most brainstormozni fogsz: igyál meg előtte egy pohár vizet, nyisd ki az ablakot hogy kapj friss levegőt, mozogj egy kicsit, hogy helyén legyen a vérkeringésed is. Feleslegesnek tűnhet ez a rituálé, de ha nagyon komolyan veszed, akkor tényleg jó, ha maxon működik az agyad.
Ülj le, gondolkozz egy kicsit. Ha nagyjából tudod milyen témában szeretnél dolgozni (vagy előre meg van adva miben kell), vagy van valami elhatározásod/célod, akkor koncentrálj arra. Ha megvagy, vedd kezedbe az íróeszközt, és…
Írj le mindent, ami csak eszedbe jut!
De tényleg mindent. Érted? MINDENT! Addig, amíg ki nem fáradsz! Abszolút mindent jegyezz fel a nagyon extrém ötletektől kezdve a sablonos dolgokig.
Az már csak kreativitásodon múlik, hogy brainstorming közben mennyire kötöd össze az összefüggő dolgokat, hogyan kombinálgatsz, miben fejtesz tovább, stb.
Ha gondolod lehet vázlatos, gondolat-térkép szerű, összefüggő szöveg, bármi. Az sem gond, ha csak egy-két szót írsz és az sem, ha összefüggő mondatokat.

 

Röviden: Mindeeeeent! Csapj vihart!

Zene


A végére hagytam a személyes kedvencem. Valami olyat akarsz alkotni, ami művészet. Mi is inspirálhatna jobban, mint egy másik művészeti alkotás?
Hallgathatsz zenét írás előtt, és írás közben is.
  • Írás előtt: Igazából ez az, ami ténylegesen inspirál, az írás közbeni már csak magát az írást segíti.
Fedezz fel zenéket. Akár olyan előadók más/új zenéit akiket már ismersz, vagy nézhetsz teljesen új előadókat is. A már ismert zenéktől ha eddig nem jött ihlet, akkor valószínűleg ezután sem fog – hacsak nem ásol bele például mélyebben a dalszövegbe.
  • Írás közben: Nagyon fontos, hogy ne a kedvenc bandád vagy előadód zenéit hallgasd ha írsz. Ha például egy unalmasabb résznél jársz az alkotásban, akkor könnyen elkalandozol, és a cselekmény helyett a dalszöveg fog kavarogni a fejedben.

Én ilyenkorra az instrumentális (csak hangszeres) zenét ajánlom leginkább. YouTube-n külön egy-két órás mixek vannak összeállítva az ilyenekből külön íráshoz. Persze ha egyik sem a stílusod, Te is csinálhatsz magadnak egy lejátszási listát a Te zenéiddel. Nekem például minden hosszabb írásomhoz van egy külön lejátszási listám.

Röviden: A zene mindent megold – és ez tényleg igaz!
Remélem hasznosnak találod valamelyik tippet, de ne feledd: mint mondtam, garantált recept nincsen. Nem lehet előre megtervezni, nincs rá képlet, formula. És igaz, rohadt idegesítő amikor épp emiatt nincs semmi ötlet, de ha végre beugrik valami – „kipattan a szikra” –, akkor… Tudod mi következik 😉 Igen, pontosan: az, hogy belenézz a többi Miszi Art-on található íróknak/alkotóknak szóló segédletbe, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az írásodból!
Viccet félretéve, sok sikert az ötletgyűjtéshez, és az alkotáshoz!
 
 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.