[Íróknak] Zene és írás

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Nagyon sokszor megkapják az írók azt a kérdést, hogy mégis mi, ki motiválja őket? Miből merítenek, ha éppen inspirációra van szükségük?

Rengeteg különböző válasz van ezekre a kérdésekre, hiszen bármiből meríthetünk ihletet, ötleteket, de szerintem nagyon sokan vagyunk, akik valamilyen dalhoz nyúlnak, ha éppen bele akarnak zökkenni az írói tevékenységbe. Persze itt is számít, hogy mégis mit szeretnénk írni: verset, balladát, novellát, vagy éppen egy harcos regény részletet. Mindenkinek vannak bevált praktikái, kedvenc dalai.

A zene és a nyelv hallási feldolgozáson alapul, valamilyen érzelmet vált ki az emberből. Éppen ezért szerintem sokkal könnyebben tudunk belezökkeni az írásba és jobban át tudjuk adni a megfelelő hangulatot az adott jelenetről, ami a fejünkben olyan szépen megnyilvánul. Sokszor szembejön velem a közösségi oldalakon az a kép, amikor zenét hallgat valaki és bámul ki az ablakon, és valami olyasmi a szöveg, hogy éppen az életemet képzelem el egy klipben. Ez is éppen abból az érzelmi töltettől van, amit egy-egy dal ad. Sokkal jobban ki tudjuk dolgozni az eseményeket, részleteire tudjuk őket bontani. Személy szerint sokkal jobban szeretem az akusztikus dalokat, vagy a szimfónikusokat ilyenkor, mert akkor nem ragad el annyira a szöveg és el tudok vonatkoztatni.
Persze ötleteléskor, tervezgetéskor akár még nem is árt, ha elkalandozunk kicsit a zenében – vagy akár magában a szövegben. Tapasztalataim alapján leginkább verseknél, vagy lírai írásoknál tud előfordulni, hogy a kelleténél többet merítünk a dalszövegből. Ha megtetszik egy szó, szókapcsolat, nyugodtan át lehet venni, de ha konkrétan egy zeneszám alapján írunk valamit, nagy a veszélye hogy olyasvalami születik, ami a dalszöveg gyenge kópiájának tűnhet (még ha valójában közel sem ez volt a célunk).

Konkrétan az írás folyamata (=gépelés alatt) viszont személyfüggő, kit mennyire ragad el a zene. Mindkét szélsőségből hallottam már példát: van aki dalszöveges zenére is zavartalanul tud írni, és van akinek csak a száz százalékos csend a nyerő.

Szerencsére a videómegosztó portálokon több olyan egy órás videókat találunk, amelyek alatt írást, tanulást, relaxációt segítő dalokat találhatunk. Igazából itt is van minden, ami szem-szájnak ingere, bátran lehet válogatni. Vannak konkrétan íróknak, alkotóknak címzett kreatív mixek, de ha például készülő high-fantasy regényünhöz szeretnénk egy bazinagy csatajelenetet írni, lehet a nyugis gitárpengetés helyett jobb lesz egy "epic war music intrumental 1 hour" című videó.

Lent találtok pár tippet, ha elakadtatok volna! Csak csukjátok be a szemeteket, és hagyjátok, hogy a dallam vezesse a képzeleteteket! 🙂 

https://www.youtube.com/watch?v=ShI_fv38qYQ

https://www.youtube.com/watch?v=PSeJckOUZrs

https://www.youtube.com/watch?v=hOA-2hl1Vbc

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.