NanoWrimo – Írj minden nap!

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Mindannyiunknak vannak szokásai

Mindenki másképp éli meg ezeket a szokásokat. Van aki reggel kávéval indít, valaki sosem reggelizik. Ezek mind olyan dolgok, amiket nagyon régóta csinálunk, és már észre sem vesszük, esetleg csak akkor, mikor már éppen az utolsó kortyot isszuk meg reggel, vagy éppen felkelés után néhány órával korogni kezd a hasunk.

Ilyesmi szokásaik az íróknak is lehetnek, sőt.

Jobb is, hogyha vannak. Egyszerűbb vele tervezni, sokkal rugalmasabban mennek a dolgok.

Egy példa: NaNoWriMo

Mit is jelent ez? 

 • Íróknak tervezett program
 • Novemberben főleg, de áprilisban és júliusban is
 • Egy hónapig tart
 • Cél, hogy novemberben 50.000, a többi két hónapban pedig az általad kitűzött célt elérd, szavakban
 • Teljesen ingyenes, viszont jutalom sincs
 • Motivációs esemény, rengeteg emberrel veled együtt

Az egész esemény lényege az, hogy a mindennapi dolgaid között ott legyen az írás is. Napi 1667 szó kell ahhoz, hogy 30 nap alatt 50000-ret meg tudj írni. Ez egy jó kezdete annak, hogy a mindennapi írás aktuális legyen a te életedben is. Hogyha az 50000 sok lenne elsőre, a táborokban kevesebb célt is választhatsz magadnak.


Miért nehéz?

Mindenki egy külön egyéniség, és megvannak a maga szokásai. Ezek közé egy újat beépíteni, szinte lehetetlen. Nagyon leegyszerűsítve három író-típus létezik:

1. Aki tervez

Jön egy apró ötlet, azt pedig továbbviszi azzal, hogy elkezdi leírni az egész gerincét. Kidolgozza a szereplőket, kitalálja a cselekményt. Megkeresi a szükséges szálakat, az apróságokat, amik még csodálatosabbá teszik azt, amire készül. Majd megírja. Elnevezi a kreálmányt, újra elolvassa, finomítja.

2. Aki várja az ihletet

Nem számít hol van, mit csinál. Egyszer csak jön egy ötlet, elveszti a körülötte létező világot, és csak azzal foglalkozik, ami az agyában van, és amit éppen amit ír és gondol. Kell neki egy toll és egy papír, és öt perc. Néha még az átolvasással sem tud javítani rajta. Mindig az első gondolat a legjobb. Persze amikor nem jön ihlete, nagyon nehezen tud írni. Csak vár. És vár. És vár.

3. Aki spontán ír

Kicsit tervez, kell hozzá az ötlet is, azonban leginkább csak ír, és kialakul belőle valami. Nem számít, hogy vissza kell majd olvasnia, vagy hogy a két versszak hangulatban annyira nem stimmel, de ő így is tudja, hogy mit csinál. Újraolvasással majd finomít rajta, átírja ahol kell, és jobbá teszi az egészet. Az első megírásban úgysincs semmi kockázat.


És hogy ez az egész miért is fontos?

Semmit sem számít az, hogy te melyik típusba tartozol. A mindennapos írás segíteni fog neked. Kell egy kis idő, amíg hozzászoksz, de utána minden sokkal könnyebben fog menni. Leülsz, és reflexszerűen jönnek majd a sorok után a gondolatok és a gondolatok után a sorok. Hogyan?

Kezdésnek legyen egy rutinod. Valami írással kapcsolatos.

Ha nem tudsz mindig novellákat kisajtolni magadból, kezd naplóval. Este nyolckor, vagy amikor éppen már a napod végénél tartasz, ülj le, és fél órán keresztül fogalmazd meg, mi történt veled a mai napon. Hogyha ezt csinálod egy-két héten át, a harmadik héten már azelőtt ott fogsz ülni, mint mikor eszedbe jut ez az egész. Kellemes, a lelkednek is jót tesz, hogyha összegzed, azonban már egy szokássá válik, hogy minden este ott ülsz, és írsz.
Fontos azonban, hogy az időszakosságot is figyelembe kell venni. Hogyha esetleg valamikor mégsem tudsz este írni, megszakad a sorozat. Nem szabad másnapra halogatni.

Hogyha mindez megy, és megvan a rutin, térj át novellákra. Válassz minden napra egy támát, írd le az első dolgot ami eszedbe jut, bármi. Egyáltalán nem probléma, ha rossznak érzed. Vagy ha nem értelmes. Ezeket a fióknak írod. Hogyha valami jobban sikerül, majd dolgozol rajta később. Most csak az a lényeg hogy írj.


Miért jó ez az egész?

 • Napról napra egyre több írást gyártasz
 • Rutinná válik az írás
 • Azt csinálod minden nap, legalább fél órán át, amit szeretsz
 • Kisebb eséllyel lesz válságod
 • Új kihívás az életben
 • NaNo közben pedig sok új embert ismerhetsz meg
 • Akikkel a későbbiekben is tudod tartani a kapcsolatot
 • Naplót pedig mókás évek után visszaolvasni
 • DE FŐLEG segít neked fejlődni
 • Segít kipróbálni új dolgokat

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.