Önfejlesztés házilag

🕔 Olvasási idő:  4 perc

Fontos a fejlődés. Mint minden téren az életben, a kreatív írásban is az egész úton fejlődünk karrierünk során, nem csak egy bizonyos pontig. Néha segítséggel, néha pedig saját magunkat kell tanítanunk. Még akkor is, hogyha ez lehetetlennek hangzik.

Nehéz elvonatkoztatni saját gondolatainktól. Stephen King például hónapokig hagyja az első változatot megpihenni a fiókjában, és utána kezdi el javítani. Persze az út hosszú, és a javításon kívül rengeteg akadályt kell áthágni.

Ezért is hoztam 6 olyan tippet, mellyel motiválni tudjátok magatokat, hogy fejlődjetek. Vagy ha mást nem, legalább kipróbáljatok valami új dolgot.

Olvasás

Sokáig én sem hittem, hogy szerepet játszik az egész folyamatban az, hogy mások történeteivel elvonom a saját gondolataimról a figyelmem. Ezzel a kifogással zártam ki az irodalmat pár éven át. Aztán elolvastam Bukowskitól a Ponyvaregény című könyvet és néhol észrevettem, hogy hasonló stílusban fejezem ki magam, mint ahogy ő tette. Persze ezzel nincs semmi probléma.

Az olvasás és az írás kapcsolatáról hamarosan bővebben is olvashattok, nagyvonalakban viszont pontosan ezért érdemes az egész folyamat. Mindamellett hogy izgalmas és új dolgokról olvasunk, olyan narratívákat, kifejezéseket, akár szavakat ismerhetünk meg, melyek eddig ismeretlenek voltak.

Írj minden nap!

Tökéletes kezdés a szokás kialakításához a NaNoWriMo nevű kezdeményezés. Bővebben az alább linken olvashattok róla, nagyvonalakban azonban:

Eredetileg 30 nap alatt 50000 szó megírása a lényeg. Ehhez a statisztikákat is úgy készítik el, és a legtöbben azzal számolnak, hogy napi 1667 szóval teljesíthető. Ez pontosan azért jó, mert minden nap egy viszonylag nagyobb adagot kell írnia az embernek, és az egész esemény hangulata miatt kicsit jelen van a versenyhangulat és a határidő érzése is.

Én idén azt a célt tűztem ki magamnak, hogy minden alkalommal, amikor egyedül utazom, írjak a noteszembe. Január elseje óta eddig egy olyan nap volt, amikor nem írtam, és ha esetleg nem tudok leülni, vagy nem egyedül vagyok kicsit kezd hiányozni az elmaradás.

Persze nem szabad arra számítani, hogy több oldalas novellákat, vagy életünk versét írjuk meg. Kis kiegészítéssel, javítással természetesen ez is lehet a végeredmény, azonban az egész lényege az, hogy megkezdjük a folyamatot és segítsük magunkat áthidalni a kezdeti nehézségén az írásnak. Nekem ez sokat segített azon, hogy ne a gép elé leülve agyaljak azon, hogy mit is szeretnék írni, hiszen az önfejlesztésbe az is beletartozik, hogy miről írjunk.

Írótárs vagy olvasó. Valaki aki motivál

Ha vannak olyan emberek a közeledben, akik szintén írnak, vagy esetleg bármilyen művészettel foglalkoznak, közösen rengeteg kihívást, feladatot ki lehet találni.

Hogyha esetleg nincs, a NaNo során a Facebook csoportban, vagy különböző fórumokon bármikor találtok nagyon kedves embereket.

Mindamellett, hogy közösen írtok, vagy azonos feladaton dolgoztok, egymás véleményével is tudtok segíteni. Közösen leülni egy kávé mellett és elolvasni, vagy akár csak elküldeni és megvárni a reakciót.

Fontos, hogy a saját motiváción felül valaki mellettünk legyen az úton és hogyha esetleg mi nem érezzük teljesen magunkénak a dolgot, segíteni tudjanak. Vagy ha esetleg mellettünk van éppen völgyben valaki, közösen tudjunk tanulni belőle és felmászni a hegyre.

Ötletkártyák – Saját kihívások

Mindenki ismeri a saját erősségeit és gyengeségeit.

Nekem sokáig a párbeszédek írásával voltak problémáim, amire találtam egy feladatot, mely segített ezt áthidalni.

Narrálás nélkül kellett két ember beszélgetését leírni. Talán nem hangzik túl nehéznek a feladat, azonban hogyha a legelső könyvet felkapjuk, ami a kezünkbe akad, az esetek nagy többségében van közbeszúrva valami. Akár ami az érzelmét fejezi ki a karakternek, esetleg toporgást, vagy más olyan dolgot ami az atmoszférában történik, melyet nehéz lenne dialóggal megoldani. Pontosan ezért kell ilyen feladatot csinálni.

Ha sikerült, lehet több embert bevonni, olyan szélsőséges érzelmet bevonni, melyről tudjuk, hogy nehéz kifejezni szavakkal úgy, hogy realisztikusnak hasson.

Én ötletkártyáknak neveztem el az én nehézségeim és felmerülő ötleteim és kategorizáltam őket.

  • stílusgyakorlatok
  • témák
  • szituációk
  • irányadó cím
  • adott mondat
  • NaNo ötletek

Ezeket nyilván lehet egy füzetbe is gyűjteni, vagy falra írni. Bárhova ahova kényelmes. Nekem azonban főleg a füzetekkel az volt a problémám, hogy túl nehezen találtam meg amit éppen kerestem. Nem láttam benne a rendszert. És pont ezen segített az ötletkártya.

Kihívások

Az ötletkártyákkal szépen össze lehet gyűjteni a saját ötleteinket, azonban egy kis „segítséget” is kérhetünk hozzá az internettől. Nem feltétlenül kell a stílusgyakorlatokhoz saját gondolat, sosem árt, ha kicsit utána nézünk dolgoknak.

Természetesen ez lehet témabeli megkötés, vagy bármilyen téren amiben írni szeretnénk. Segít, hogy nyitottabban és minél több téren tudjunk írni. Pinteresten például nagyon jó kihívásokat lehet találni, melyek kicsit kizökkentenek a komfortzónánkból.

Új karakterek alkotásától kezdve világokon át, csak egy-egy idézet, melyet aztán majd beépítünk, mindenben tud segíteni.

Rendszerezve ezeket is lehet kártyára gyűjteni, ha éppen az adott pillanatban nincs időnk megírni őket.

Én például ezért szerettem, amikor még gimnáziumban a különböző műfajokról tanultunk, rengetegszer próbáltam már ikernovellákat írni, versben pedig érdekes játszadozni a régi formákkal, szerkezeti kikötéssel.

Szigorú javítás

Az egyik legfontosabb dolog íróként. Minden közül.

Rengeteg módja van hogyan lehet kicsit elvonatkoztatni az írástól, hiszen minden írónak van egyfajta kötődése a művéhez, és az objektív javításhoz meg kell próbálnunk minél jobban elvonatkoztatni ettől.

Tippek, melyek segíthetnek ebben:

  • Jegelés

Nehéz abban a pillanatban nekiállni a finomításnak, amikor kiraktuk az utolsó pontot. Régebben számomra is értelmetlennek tűnt, hogy várjak valamivel, hiszen ha kész van akkor legyen is kész. Idővel rájöttem, hogy ez sajnos nem így van.

Ha félretesszük az írást, elkezdünk más dolgokkal foglalkozni, szépen lassan a kötődés, mely az elején nagyon erősen benne marad a gondolatainkban egyre jobban halványodni kezd. Pont ez segít minket a mondatok felülbírálásában, hiszen nem az először leírt mondatok lesznek a fejünkben, hanem egy új, üres lap, melyre átmásolhatjuk a régieket.

  • Felolvasás

Máshogy hangzanak a leírt szavak felolvasva. Egyes kifejezések, melyek esetleg nem passzolnak úgy egymáshoz, mint leírva, a központozás, bármi ami csak megfordulhat. Hangosan mondva minden jobban kiéleződik egy szövegben.

  • Nyomtatás, javítás

Mivel mostanában az emberek nagy része számítógépen ír, nem pedig kézzel, a nyomtatás tökéletes formája annak, hogy magunk előtt lássuk a művet, hogy kicsit kézzel fogható legyen. Hogyha emellé keresünk egy piros tollat és szépen lassan átnézzük akár még olyan hatása is lehet, mintha javítanánk valamit.

Hiszen gépen mennyivel egyszerűbb. Csak kitöröljük az elrontott betűt és újat írunk helyébe. Papíron viszont tisztán láthatjuk a módosítást és azt, hogy ez hogy befolyásolja a szöveg többi részét.

Minden összegezve a fejlődés egy nehéz folyamat,

de nem kell valakinek ahhoz kurzusokra járni, vagy órákat venni azért, hogy jobb legyen. Ha megfelelő emberekkel van körülvéve valaki, és kellő energiát tesz bele a folyamatba, megkezdődik majd a javulás. Főleg elhatározás kérdése az egész.

Egyébként sem tudja valaki megmondani azt, mi a jó és mi a rossz. Az írás egy abszolút szubjektív dolog. Az alapokban vannak dolgok, melyeket jobb ha tudunk, de egyébként mindenki más csak véleményt tud róla mondani.

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.