Gyorstalpaló a holtak ünnepeiről

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Kevés emberről tudok, akiknek október kapcsán nem a rémisztő töklámpások ugranak be először, pedig elméletileg mi magyarok nem is ünnepelünk halloweenkor. Na de mégis miről szól eredetileg október 31-e és érezheti-e azt, az aki szerint márpedig csak halottak napja van, hogy igaza van?

Boszorkányok, kísértetek és démonok ősi ünnepe

…avagy a samhain a pogány kelták halálistenének tiszteletére jött létre, majd a római Ponoma, – gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe – Parentalia, – a holtak tiszteletének napja – és a Lemuralia – ördögűzésre és az ártó szellemektől való megszabadulásra szánt nap – üneppekkel összeolvadva, október 31-e Halloween néven vállt ismerté. A druidák hite szerint a szellemek ezen a napon térnek vissza az élőkhöz, az alvilágból. 

 

Az őskeresztény hagyományokat, melyeket a Biblia nem foglalt magába a pogány ünnepekhez igazították

… így lehetséges az, hogy a Samhainhoz kapcsolódva az általunk is ismert mindeneszentek november 1-ére, a halottak napja pedig 2-ára esik. Előbbi az üdvözült lelkek emléknapja, utóbbi pedig az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert lelkeké. Bár eleinte sokkal egyházközelibb ünnepek voltak, és jelentésükben is szorosabban fűződtek hozzá, napjainkra leegyszerűsődtek és mindkét nap a halottainkról emlékezünk meg. 

 

Kimerem tehát jelenteni, hogy a két (vagy pontosabban három) ünnep céljában nem tér el, csak az "ünneplés" avagy megemlékezés módja más. A kelta hagyományok kapcsán ezen a napon áldozatokat mutattak be a visszatérő lelkeknek, és a szertartást vezető papok öltöttek magukra állatbőrt és ijesztő maszkokat, hogy megrémisszék a halált, majd ahogy egyre több nép vette át és fűzte hozzá szokásait illetve az évek előrehaladtával nyerte el ma is ismert formáját. A keresztény ünnep inkább a megemlékezésre hegyeződött ki, elhagyva minden bolondozást és fényűzést, a tiszteletet helyezte a középpontba. 

Ha pedig már a hasonlóságoknál tartunk: a fentebb említett töklámpások bizony nem a halloween-hez kötődnek, Salamon királyig visszamenőleg találunk feljegyzéseket a manapság csak dekorációként szolgáló tökökről. Amikor László király tömlőcbe záratta Salamont, mivel trónbitorlást tervezett, parancsba adta a tömlőc töklámpákkal való kivilágítását. A Dunán közeledő hajósoknak a fényár támpontul szolgált, innen ered a mondás: "fénylik mint Salamon töke".

A rövid kitérő után visszakanyarodva, azzal ugyan egyetértek, hogy a halloween ma ismert formájában korántsem a megemlékezésről szól, sokkal inkább egy jó szórakozási lehetőség, ettől még nem gondolnám elítélendőnek és abszolút feleslegesnek tartom a "versengést" a témában, hiszen az ünnepek egymást követik, így mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mikor, melyiket és hogyan tartja.

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.