Herold Renáta: Eső

🕔 Olvasási idő:  3 perc

Eső
Egyszer, még amikor kislány voltam, naivnak neveztek, mert azt mondtam, a fehér felhők olyanok, mint a bárányok, és hogyha valamelyik báránynak szürke színe van, akkor az mérges, ha valamelyik fehér, akkor pedig nyugodt. Persze a kettő közt volt átmenet, akkor úgy gondoltam, hogy a kicsit piszkos fehér majd hamarosan feldühödik, kiadja magából a gőzt és sírni kezd. Ezután minden újra a régi lesz és a kicsi szürke békés, fehér felhőként folytatja útját.
Volt hogy beszélgettem a virágos réten az egyik szürkével, majd az visszaváltozott fehérré és boldogan ugrált tovább az égen. Másodszorra a sikertörténet szomorú véget ért és közösen sírtunk a mezőn. Én feküdtem, ő felettem mosolygott, majd könnyei szépen lassan elmosták az én könnyeimet. Megkönnyebbültünk, ő búslakodva tovább indult, azt mondta, várja valahol egy másik lány, aki nem fél a sírástól és felvállalja az érzéseit.
Elmeséltem régen ezt a történetet, senki sem hitt nekem, én meg azt gondoltam, majd ha nagy leszek és fehér, most én is elkezdenék szürkülni, és akkor mosolyogva sírnám el bánataimat egy ismeretlen kislánynak a réten.

Gondolatok
Hogyha a tej fehér, a hó is fehér, hogyha piros hó esik az égből, akkor a tehenekből is piros tej jön.
Északon piros hó esik, délen fehér hó esik. A tehenek érzik a változást, tudják, hogy a levegő vibrálása nem a megszokott. Megzavarodnak, te megfejed őket és piros tejet adnak.
Egyszer egy szép napon sétáltam az utcán és felnéztem az égre. Fekete volt természetesen, este, a csillagok elszórtan pöttyözték be az boltozatot. Az utcai lámpákkal plakátozott tájra néztem, majd a földre. Kék volt.
Igen, hogyha kék hó esik az égből, akkor az ember haja, ami amúgy sötétben megmondhatatlan színű, bekékül. És igen, hogyha kék hó esik az égből, akkor is piros lesz a tej, hiszen a tej nem kaméleon, csak azt érzékeli, valami változott, és nem, nem vért fejünk a tehénből, hogyha valami változik a világban, hanem csak szimplán piros tejet.
Globális felmelegedéskor narancssárga hó esik az égből, amikből szépen lassan esőcseppek lesznek. Az esőcsepp azonban csak átlátszó lehet, de a tej ilyenkor is piros, hiszen télen vagy nem esik semmi, vagy pedig hó.
Egyszer egy szép napon, a világban béke honolt. Mindenhol. December tizenharmadika volt és az emberek hóembert építettek és piros tejet fejtek. A hóemberek zöldek voltak.
A dobozokban miért is van ezek után fehér tej?
Okosság Egyszer, még amikor kislány voltam, édesanyám azt mondta, ne aggódj kislányom, majd ha felnősz megérted minden történetnek a tanulságát. Akkor is, hogyha most nem érted, hogyha felnőtt leszel, majd megérted és felfogod és tanulsz belőle, hiszen ez egy tanulság és a tanulság mindig akkor válik aktuálissá, hogyha valaki felnő. Persze kislányként én csak bólogattam és azt tettetem, hogy már most is értem és magamban örültem, hogy anya most büszke rám, hiszen amit felnőttként kellene megértenem, már most is értem.
Persze ez nem így volt, ő nem hitte el. Anya ismer, anya tudja mikor hazudsz, anya tudja mikor kell hazudnia, anya tudja mikor jó, ha manipulál. Felnőttem. Fehér felhőkkel játszok a réten, előttem egy tehén áll. Ő is a felhőt nézi.
Az ég lassan kitisztul, kék lesz, majd elkezd bezöldülni, foltokban belilul, a tiszta részeken felveszi bőröm színét, csillagok helyett anyajegyek díszítik. A tehén jajjgat, Futva az erdő felé indul, a rét végtelen lesz, a virágok eltűnnek.
Zöld minden.
Fűszálak hada közeledik felénk, követelőzően, mi pedig fehér zászlónkat lobogtatva próbáljuk feldühíteni a felhőket, hogy végre szürkék legyenek és a fűszálak felnőjjenek az esőtől és lenyugodjanak, hiszen ha valaki felnő, nyugodt lesz.
Piros cseppek csöpögnek a tehénből. Mosolyogva közeledek, egy fűszál megállít, bocsánatot kér.
Fehérből feketével keveredek, anyám a réten ül, otthagyom. Tudom hogy segíteni akar, mégis egyre jobban árt. Összepakolom ruháimat és tehénháton elindulok világot látni.

 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.