Tippek kezdő íróknak kezdő íróktól

🕔 Olvasási idő:  2 perc

Nehezen ad tanácsot az ember olyan témában, amiben neki is tanácsra lenne szüksége. Vagy könnyen? Ha ketten fuldokoltok, nem tudnád megmondani a társadnak, mit tegyen, de a partról egyszerűnek látszana az egész. A parton állók és a fuldoklók között viszont keskeny a határ, egyszer itt vagyunk, egyszer ott. Most megpróbálok a medence széléről bekiabálni néhány okosságot.

Törekszem félretenni a hasonlatokat és érthetően fogalmazni: itt következnek azok a dolgok, amiket irodalmi öntudatra ébredésem óta hasznosnak, akár tovább is adhatónak találtam.

 1. Ne pánikolj

  Ez természetes, mindenkivel megesik. Úristen, valami olyat tudok, amit mások nem. Ez elsőre ijesztő lehet, azt gondolod, szégyellned kellene. Írogatsz a fiókba, de nehogy megtudja valaki, hogy erre is képes vagy. Később pedig azt gondolod, nem tudod elég jól. Egyik se igaz. Az írásaid akkor lesznek teljesek, ha azt mások is láthatják, és fejlődni is csak úgy fogsz tudni.

 2. Tűrd a kritikát, de utasítsd vissza, ha kell

  Az építő jellegű kritikát mindenki szereti papíron, mégis kevesen fogadják el a valóságban. Pedig hatalmas szükséged van rá. Először azt fogod érezni, hogy valakik bele akarnak kontárkodni a munkádba, bírálni akarják. Ez azonban nem igaz, ha hozzáértő, jó ízlésű emberek fogalmaznak meg véleményt a műveidről, abból nagyon sokat profitálhatsz. A hangsúly itt persze a megfelelő embereken van- ha valaki minden gondolkodás nélkül szólja le a munkádat, nyugodtan r̶ú̶g̶d̶ ̶s̶e̶g̶g̶b̶e̶ hagyd figyelmen kívül.

 3. Ne akarj túlteljesíteni

  A legnagyobb írók is, akik szinte ontják magukból a jobbnál jobb mondatokat, megpihennek néha. Nem véletlen, hogy az alkotóházaknak évszázados hagyománya van. Ha az életed éppen a feje tetején áll, és azt se tudod, hol alszol ma este, ne érezd magad rosszul, hogy hetek óta nem írtál. Szerinted mi a jobb: egy tűzzel-vassal kierőszakolt szöveg, vagy pedig egy mélyről fakadó, őszinte írás?

 4. Push yourself

  Elnézést az anglicizmusért, de ezt ennél szebben nem lehet kifejezni. Bár úgy tűnik, ez a tipp az előző szöges ellentéte, ez nem igaz- valójában kiegészítik egymást. Mikor végre megjön az ihlet, nekiülsz a laptopodnak (vagy az írógépednek egy Starbucksban, hiszen író vagy), garantálom, hogy negyed óra és két sor után hagyni akarod az egészet. Ne tedd. Ülj ott, írj akár felesleges sorokat is, de próbáld meg kisajtolni magadból azt, ami miatt eredetileg ilyen helyzetbe hoztad magad. Olyan ez, mint a szülés (mármint olyan, mint ahogy én 20 éves férfiként a szülést elképzelem): fáj, hosszú, de a végén öröm ránézni az eredményre.

 5. Szemlélődj

  Ez az a tanács, amit mindeninek szánnék, nem csak íróaspiránsoknak. Nézz körbe a világban, sehol se fogsz annyi inspirációt találni, mint a saját környezetedben. El nem tudja képzelni az, aki csukott szemmel jár, hogy mennyi szépség, szörnyűség, humor, szeretet, abszurditás, gonoszság, őszinteség és színjátszás van a világban, ahol élünk. Nem szégyen ihletet meríteni ebből a hatalmas forrásból, hiszen végső soron minden művész, legyen az író, festő, zenész, szobrász vagy bármi, ezt tette. Igen, még az expresszionisták is.

Ez a lista nem az írás ötparancsolata. Már a megosztás pillanatában tudni fogom, mit kellett volna még hozzátenni, és minden érdeklődőnek lesz még saját tippje is, amit hiányol róla. Én is amatőr vagyok, de nem szerettem volna hagyni, hogy ez megállítson- végül is erről szól az amatőrség. Bár a bejegyzés elején azt mondtam, annak a legnehezebb tanácsot adnunk, akinek mi is a cipőjében járunk, mégis örülök, hogy leírtam ezeket. Mert ha megpróbálunk a velünk vergődőnek tippeket adni, nekünk is több esélyünk lesz a felszínen maradni.

 

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá!

miszi-inverted-colors2

Havi Miszi

Ha tetszik ez az egész, amit csinálunk, jó hírünk van: tudsz kérni "Havi Miszi"-t, így pedig egyenesen az e-mail fiókodra érkeznek majd havonta a legjobb dolgaink! Mit szólsz?

Legyél Te is Miszis!

Toborzóink nagy valószínűséggel jelenleg is jelentkezéseket olvasgatnak - a Tiéd is nagyon szívesen fogadjuk, ugyanis nemrég tagfelvételt hirdettünk! Keressük az új Misziseket.

A Miszi Online egy online művészettel, kultúrával, kifejezetten irodalommal foglalkozó magazin.

Központi e-mail cím: info@miszi-online.hu

Az oldalon található irodalmi alkotások a Miszi Online szerzőinek saját szellemi termékei (ellenkező jelzés ellenében), azokat szerzői jog védi.